Andrej Kancelar slavodobitnik Trke na prstenac

Andrej Kancelar na konju Vitorio slavodobitnik je 39. Trke na prstenac, viteteške igre koja je prvi put trčana 1696. godine, a koju su Barbanci obnovili 1976. godine.

prstenac.jpg
Autor
Laudato/Hina
Fotograf
D. Memedović/glasistre.hr
Objavljeno:
 
18.08.2014 08:07

Kancelar je sa 7 osvojenih bodova u tri trke bio najbolji između 15 konjanika. Pogodio je dva puta po dva boda, a u odlučujućoj trećoj trci imao je pogodak u sridu što je na kraju i presudilo.

Ovom pobjedom Andrej Kancelar je obranio prošlogodišnju titulu, kada je također bio slavodobitnik Trke na prstenac.

Glavnu nagradu, prijelazni štit Predsjednika Republike uručio mu je osobno hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Trke na prstenac.

Josipović je otvarajući Trku na prstenac kazao kako je ona dio naše kulture.

„Prekrasna je to trka u kojoj su svi pobjednici. Pobjednici su u ovoj trci i Istra i Hrvatska“, kazao je, ističući kako barbanski vitezovi simboliziraju povijest, tradiciju, ono dobro što jesmo i što želimo biti.

Slavodobitnik Trke na dar je dobio i skulpturu Prstenac, kao i novčanu nagradu od 30 tisuća kuna.

Osim predsjednika Josipovića, 39. Trci na prstenac u Barbanu nazočili su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić, istarski župan Valter Flego, koji je supokrovitelj Trke, kao i europarlamentarac Ivan Jakovčić, te predstavnici Viteškog alkarskog društva iz Sinja.

Trku na prstenac organiziraju Općina Barban i Društvo „Trka na prstenac“.

Općinski načelnik Barbana Denis Kontošić naglasio je kako se nada da će nakon godinu i pol dana, koliko već čekaju, Trka na prstenac konačno doći na listu nematerijalne baštine Hrvatske, nakon čega bi je kandidirali i za UNESCO-vu listu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: