Ansambl Lado slavi 65 godina rada: folklor nije dosadan

Nizom godišnjih koncerata ansambl Lado će u studenom proslaviti 65. obljetnicu rada i kontinuitet uspješnog rada, a kako bi se ta tradicija nastavila, ubuduće će nastojati približiti se mlađim generacijama i pokazati da folklor nije dosadan, već da iza svakog nastupa, koji najčešće od početka do kraja zaokupi pažnju gledatelja, stoje duge i naporne vježbe.

Lado012.jpg
Autor
Hina
Fotograf
arhiva.dubrovnik-festival.hr
Objavljeno:
 
05.11.2014 15:23

"Velik dio mlađe populacije danas nije zainteresiran za tradicijsku umjetnost i na folklor se gleda kao na nešto dosadno, no nama će narednih godina biti izazov pokazati suprotno, da postoji netko tko čuva tradiciju i da ona može biti jako atraktivna, lijepa, živopisna i razigrana", rekao je v.d. ravnatelja ansambla Krešimir Dabo u razgovoru za Hinu.

Nastupi, kojih Lado godišnje ima više od stotinu, najbolji su način da publika osjeti energiju ansambla, plesača, pjevača i svirača.

"Na našim se koncertima najbolje vidi koliki je trud uložen, članovi ansambla su tehnički precizni i uigrani, pa na pozornici dišu kao jedan, što je rezultat njihovog izrazito zahtjevnog i napornog tempa, svakodnevnih višesatnih kondicijskih vježbi, plesnih i vokalnih proba", istaknuo je.

Zahvaljujući inozemnim koncertima, kojih je od osnutka imao više od pet tisuća u pedesetak zemalja svijeta, Lado se smatra i važnim ambasadorom hrvatske kulture. Lado nije samo pjesma i ples, on nosi priču o narodu i običajima zbog čega ga publika oduševljeno prihvaća, ustvrdio je Dabo.

Osobito dobar prijem imali su na koncertu u Hong Kongu, a sad već tradicionalno i u Japanu, što Dabo objašnjava time da se u tom dijelu svijeta drugačije gleda na tradicijsku umjetnost.

"Oni njeguju i poštuju vlastitu baštinu, pa znaju cijeniti i našu, pripreme se za koncerte i točno znaju što gledaju, a na zadnjem koncertu u Tokiju bila je i japanska princeza iako su rijetke prigode u kojima se kraljevska obitelj pojavljuje u javnosti", napomenuo je.

U tom jedinom hrvatskom profesionalnom folklornom ansamblu je 35 umjetnika, koji istodobno pjevaju i plešu, te 14 glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Lado prikuplja i čuva tradicijsku umjetnost, obrađuje ju i prikazuje na sceni, a u plesnom repertoaru broji više od 100 koreografija. To je i svojevrsni "putujući muzej", s obzirom da posjeduje više od 1200 kompleta narodnih nošnji, od kojih su neki stariji od 100 godina. Lado je snimio tridesetak nosača zvuka i za svoj rad dobio niz nagrada, među kojima čak 22 Porina. Surađuje s Hrvatskom glazbenom mladeži i kulturno-umjetničkim društvima, a u listopadu je započeo i s radionicama za nastavnike u školama.

U godini obilježavanja 65. obljetnice Ladovi godišnji koncerti posvećeni su njegovu osnivaču, koreografu i dugogodišnjem umjetničkom ravnatelju Zvonimiru Ljevakoviću (1908.-1981.). On se na tom području pojavio u prvim godinama poslije Drugoga svjetskog rata, kada se među brojnim amaterskim folklornim skupinama istaknuo kao umjetnički voditelj sekcije Omladinskog kulturno-umjetničkog društva "Joža Vlahović". Ljevaković je na terenu prikupljao građu narodne tradicijske baštine i umjetnički je obradio za scenu, a zahvaljujući njemu Lado danas ima bogatu kolekciju originalnih nošnji. Na čelu Lada bio je 24 godine i zapamćen je kao njegov najuspješniji koreograf i autor mnogih folklorno-scenskih umjetničkih djela. Zbog samosvojnoga stila prilagodbe hrvatskih narodnih plesova i običaja za scensko izvođenje, etnolozi i koreografi smatraju ga tvorcem tzv. zagrebačke škole folklora.

Prvi godišnji koncert održat će se 11. studenog, na datum osnutka Lada, u Delnicama. Uslijedit će svečani godišnji plesni koncert u povodu 65. obljetnice osnutka u zagrebačkom HNK (16. studenog) te koncerti u zagrebačkoj Laubi (18. studenog), Slavonskom brodu (24. studenog), Varaždinu (27. studenog) i ponovno u zagrebačkom HNK (30. studenog), što je ujedno i humanitarni koncert za riznicu narodnih nošnji stradalu u ovogodišnjim poplavama u Slavoniji.

Tim koncertima od ansambla će se oprostiti njegova dugogodišnja solistica Aleksandra Ptičar čiju su profesionalnu karijeru, dulju od 34 godine, obilježile mnoge iznimne vokalne i plesne solističke dionice, među ostalim, konavoske istresalice, plesovi i pjesme zapadne Hercegovine, Stari splitski plesovi, Mizerna cicha, Podravski svati.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: