Apostolski nuncij otvorio adventsko-božićnu izložbu u „Laudato Corde“

„Smatram ovu izložbu hvale vrijednom inicijativom, koja nam može pomoći u vrednovanju i produbljivanju značenja Božića“, poručio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico prilikom otvorenja adventsko-božićne izložbe “O Božjem dolasku na zemlju“ u zagrebačkoj galeriji „Laudato Corde“ u ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

izlozba_svi.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
17.12.2013 15:19

Tom je prilikom apostolski nuncij naglasio kako na Božić „svetkujemo veliko otajstvo Boga koji dolazi ususret nama, u našoj slabosti, i šalje nam Sina, da nas oslobodi od grijeha i pokaže put koji nam je slijediti“ nadodavši:

„Veliko je to otajstvo, koje bismo svaki dan trebali razmatrati i motriti. Uvjeren sam da ovo razmišljanje može uroditi bogatim plodovima: utjehe, nade i mira, u našem osobnom životu, kao i u životu naših obitelji i našega grada.“  

Mons. D'Errico podsjetio je i na poruke pape Franje poji poziva da se prema drugima ponašamo onako kako se Bog odnosi prema nama.

„Papa jako inzistira na potrebi, da i mi kršćani, poput Oca nebeskog, moramo poduzimati inicijative, izlaska iz svojih sitnih i krupnih egoizama, biti sposobni postati siromašni u duhu poći prema svima, bez razlike, sve do krajeva svijeta. Osobito nam je poći k onima koju su se malo udaljili od vjere kao i prema najsiromašnijim slojevima društva koji još više upozoravaju na potrebu da im se uputi riječ solidarnosti i nade“, naglasio je apostolski nuncij. (Govor u cijelosti pročitajte ovdje.)

U programu otvorenja izložbe uz mons. D'Errica sudjelovali su i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Ivica Lovrić, povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato Corde" Ksenija Abramović.

Govoreći o umjetnicima koji izlažu na ovoj izložbi, mons. Ivan Šaško nazvao ih je prorocima koji ostaju vjerni svom pozivu kad umanjuju svoju, a uvećavaju Božju pristunost u svojim djelima.

„Vi, umjetnici, darujete trenutke Božje vidljivosti, a došašće je vaše vrijeme. Prihvaćate teško vidljivo i pozivate na čekanje“, naglasio je biskup Šaško pojašnjavajući kako umjetnik ima proročku vidljivost te „pridiže klonule, osluškuje boli svakodnevice i poziva na malenost“ zaključivši svoj govor riječima: „Proroci sve čine iz ljubavi.“ (Govor u cijelosti pročitajte ovdje.)

Direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato Corde“ Ksenija Abramović istaknula je ponos i zahvalnost zbog djela umjetnika koji izlažu na ovoj adventsko-božićnoj izložbi.

„U modernoj potrošačkoj kulturi posve se zaboravilo na advent, na vrijeme iščekivanja Gospodina. Trgovački duh koncentrirao se samo na Božić da bi nas potaknuo da trošimo što više i više – umjesto da se saberemo i pripremimo za susret s Kristom. U trčanju za što više i što skupljim darovima – zaboravljamo primiti najveći dar: Isusa. I papa Franjo poziva nas da ovog Božića malo utihnemo kako bismo osluškivali Boga koji nam govori nježno poput oca i majke“, poručila je direktorica Abramović.

U svom je govoru okupljenima direktorica galerije „Laudato Corde“ podsjetila na riječi pape Franje koji je rekao da „nam Bog govori kao što otac i majka govore svom djetetu“ te se tu tako važnu i tajanstvenu poruku može na poseban način doživjeti upravo kroz umjetnost.

„Pa tko nam bolje od slikara i kipara može približiti taj prizor najnježniji od svih, dok božansko dijete spava, dok se smješi u blizini Josipa i Marije? ", nadodala je. 

Prisutnima se obratio i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Ivica Lovrić koji je izrazio radost što već treću godinu sudjeluje u otvorenju ove adventsko-božićne izložbe.

„Imam osjećaj kako nas duh Božića iz ovih djela drži cijelu godine te kako su djela suvremenih umjetnika iz godine ugodinu sve upečatljivija i snažnija“, ustvrdio je Lovrić istaknuvši posebnu vrijednost galerije „Laudato Corde“ koja je otvorena za izlaganje sakralne umjetnosti.

Povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić ocijenio je kako i ove godine dvadeset renomiranih hrvatskih umjetnika različitih generacija svojim recentnim ostvarenjima o Božiću promišlja uvjerenjem i svojom umjetničkom estetikom, nalazeći u slikovitom opisu Lukinog evanđelja dimenziju zemaljskog i nebeskog kroz smirenu narativnost biblijskog prizora i u scenama Navještenja, Isusovog rođenja, Pohoda triju kraljeva i Bijega u Egipat.  

„U odnosu intimiteta i određene reprezentativnosti sadržaja koju spomenuti motivi nude, nastala su djela umjetničkih posebnosti bazirana na figurativnom konceptu. S duhovnošću koja natkriljuje prizore i emocionalnom iskrom kojojm svaki autor bitno upotpunjuje djelo. Inventar figurativnog uistinu je bogat, i u formi realističnog i ekspresionističkog“, ustvrdio je Špoljarić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su operni pjevači Siniša Hapač i Adela Golac-Rilović te dirigent i korepetitor Simon Dešpalj, a voditeljica programa bila je Tanja Popec.

Umjetnici čiji suradovi izloženi su: Niko Ančić, Vladimir Blažanović, Ana Marija Botteri Peruzović, Josip Botteri Dini, Tomislav Buntak, Zlatko Čular, Branimir Dorotić, Kuzma Kovačić, Tihomir Lončar, Anto Mamuša, Josip Marinović, Vladimir Meglić, Hrvoje Marko Peruzović, Zdenka Pozaić, Davorin Radić, Đuro Seder, Svebor Vidmar, Maja Vidović, Josip Zanki i Blaženka Zvonković.

Adventsko-božićna izložba „O Božjem dolasku na zemlju“ bit će otvorena do 12. siječnja 2014.

Izložba je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Fotografije s otvorenja izložbe pogledajte ovdje.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: