Art Weekend: sakralnost kao začudnost pred stvorenim

Umjetnici koje predstavlja galerija Laudato Corde ne obraćaju se samo oku, nego i duši onih koji promatraju njihova djela, potvrđuje četvrtu godinu u nizu Art Weekend & Škola slikanja čija je izložba slika svečano otvorena u subotu 3. listopada u Falkensteiner & SPA Iadera hotelu u Punta skali pokraj Zadra.

naslovna.jpg
Autor
Ines Grbić/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
05.10.2015 11:16

Šest akademskih umjetnika, Josip Botteri Dini, Anto Mamuša, Ana Marija Botteri Peruzović, Hrvoje Marko Peruzović, Viktorija Abramović i Ivana Ćavar, od petka 2. listopada do nedjelje 4. listopada stvarali su na likovnoj koloniji djela sa sakralnim i motivima pejzaža, proničući Mudrost koja svojim postojanjem svjedoči vrhunsko umijeće i plemenitost Stvoritelja u darovanosti stvorenja brojnim duhovnim i prirodnim darovima.

Likovni kritičar Stanko Špoljarić rekao je kako djela nastala u tom posebnom prirodnom ozračju u svom kreativnom pulsiranju, uz likovne elemente i sastavnice slika, poput kompozicije, boje, kao istinska i prava umjetnost pokazuju, nose i duhovnu dimenziju. Radovi su vezani uz temu kršćanske ikonografije, ali i ugođajnost te kolonije nadilazi uobičajene umjetničke susrete. „Ljepota prostora, blizina mora, zanos koji je tu dan, dovodi do ostvarenja velike umjetničke dojmljivosti. Tri žene i tri muškarca stvarali su unutar svojih karakterističnih poetika i stilistika po kojima su utkani i upisani u suvremenu hrvatsku umjetnost. Po tom odnosu prema zahtjevnoj temi koja ima tradiciju velikih povijesnih stilova, oni su našli i vlastitu osobnost stava, što je važno kad se radi o umjetnosti sakralnog znaka. To se ne radi da bi djela bila slikarski atraktivna, nego zato što slike nastaju iz uvjerenja“, rekao je Špoljarić, istaknuvši kako su sva ta djela duboko doživljena uprizorenja i znane scene, npr. Pasija, Put u Emaus. A i kad se radi o pejzažu, može se govoriti o sakralnosti kao začudnosti pred veličajnošću stvorenoga. „Darovani talenti umjetnika u susretu s izazovom bjeline platna, opredmećenošću djela dovode do kompozicijske i kolorističke raskoši, ali prvenstveno slojevitosti sadržaja“, rekao je Špoljarić i ukratko opisao karakteristike pojedinog autora.

Josip Botteri Dini slobodom crteža i boje u velike teme donio je dimenziju sakralnosti, ulazeći u prostor meditativnosti. Mamuša neprekidno obnavlja teme svoje umjetničke i ljudske osobnosti povezujući ih s vrijednostima klasične umjetnosti. Ćavar u lirskoj poetičnosti donosi teme Emausa, svjetlosnost. Svjetlo, koje je dominanta te izložbe, donosi i Abramović u svojim pejzažima koji su pulsiranje oblika bez čvrste definiranosti; baš zato taj oblik ima posebnu vitalnost. Pejzaži Ana Marije Peruzović dematerijaliziraju tvarno, prikazuju raskoš i izuzetnu kolorističku osjetljivost. Djela Hrvoja Peruzovića pokazuju intrigantnost sadržaja s određenim vidom enigmatike. Svojim osobnim znakom i upitnošću u osvrtu na teme povezuje povijesnu aktivnost i modernu slikarsku osjetljivost. Izložena su i djela Nike Ančića, slikara mediteranskog znaka povezanog s ljepotom Mediterana koja u uzdignuću boje dobiva posebnu dimenziju. „Kad se osjeti more, ne mora ga se ni gledati, ulazi se u prostore tih slika na način da izvanjska ljepota postane doživljajna i govori o slojevitosti prostora, značenja smisla i duhovnosti koja je vidljiva u travci, moru i temama iz inspiracije evanđelja. Umjetnici nose taj naboj dijaloga motiva, kada Božju ljubav prepoznajemo u postajama Križnog puta i u slici ljepote pejzaža“, zaključio je Špoljarić.

Slikarsko umijeće i umjetničku viziju srdačno je kao domaćin pozdravio Tine Brodnjak, generalni direktor Iadera hotela, poželjevši da suradnja s Galerijom Laudato potraje. „Čestitam umjetnicima koji doprinose igri kreativnosti i igri boja. To kreativno stvaranje postaje sve važnije, dojmljivije i od strane gostiju prihvatljivo u našoj ponudi. Želimo i dalje podržavati stvaralaštvo lijepih poruka koje sve nas obogaćuju motivima i bojama“, rekao je Brodnjak.

„Izložena djela su Bogu na slavu u čije ime smo i okupljeni. Čovjek je neodvojiv od svog okoliša, kako kaže i papa Franjo u enciklici Laudato si, kao što je neodvojiv i od svojih duhovnih korijena“, istaknula je Ksenija Abramović, direktorica Galerije Laudato. Slike su prigoda upoznati odraz ljepote duha Boga koji nas je sve stvorio. Zahvalila je umjetnicima što su dio tog velikog projekta, u podršci nastojanju da se pokaže kako je Hrvatska puno više od sunca i mora, istaknuvši: „Te jedinstvene slikarske razglednice na platnima iskusnih autora izvrsno povezuju likovnost i duhovnost. To su rezultati likovnih traganja za očitovanjima istine i duha koji nas okružuje u predivnom podneblju morske pučine, sunca i cjelokupnog prirodnog smiraja. Pred tim djelima izrazimo divljenje, zahvalnost i ponos što smo darovani s toliko prirodne i materijalne ljepote koju oni svojim talentom i umijećem uhvate u trenutku, statici ili pokretu i onda je oslikanu iznesu pred publiku“.

Izložbu je pohodio i mons. dr. Pavao Kero, vikar za kulturu Zadarske nadbiskupije. Svečanost otvaranja izložbe koja je privukla i zanimanje gostiju glazbenim nastupom obogatila je klapa Kontrada.
 

Fotogalerija
1
2
3
4
5
14
15
16
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: