Bošković – sveza vjera i znanosti

Papa je u nedjeljnom nagovoru protumačio značnje prave radosti na koju poziva današnja nedjelja.

pope-ned.jpg
Objavljeno:
 
11.12.2011 00:00
Papa je u nedjeljnom nagovoru protumačio značnje prave radosti na koju poziva današnja nedjelja. Osvrćući se na značenje današnje liturgijske nedjelje, Papa je istaknuo u svom nedjeljnom nagovoru kako se prava radost ne sastoji u razonodama, već je povezana s Bogom. 
 
„Radost se rađa susretom sa živim Isusom Kristom, stvarajući mu prostor u nama i prihvaćajući Duha Svetoga koji vodi naš život.“ Istaknuo je da je temeljno pravo čovjeka pravo na život.
 
Među brojnim hodočasničkim skupinama, među kojima su bila najbrojnija djeca, koja su donijela kipiće malog Isusa da ih Papa balgoslovi, pozdravio je i hrvatske vjernike, posebno sudionike simpozija o Ruđeru Boškoviću. 
 
„Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito sudionike simpozija o Ruđeru Josipu Boškoviću, velikom sinu hrvatskog naroda koji je ostavio svoj trag i u gradu Rimu. Ovaj isusovac, znanstvenik i diplomat na izvrstan način utjelovluje i svjedoči svezu između vjere i znanosti", rekao je Papa i zaželio – kako je rekao – dragim prijateljima da Gospodin blagoslovi vas i vašu domovinu.
 
Obraćajući se velikom mnoštvu okupljenih vjernika na Trgu Svetog Petra Sveti Otac ih je pozvao da se s radošću pripreme na Božić, ali da ne dopuste da ih rastrese vanjsko svjetlo. Vanjski okoliš nudi trgovačke poruke, premda su ove godine zbog gospodarske krize smanjene, rekao je Papa i primijetio da kršćani ne smiju dopustiti da ih to rastrese. 
 
„Stvarima treba dati pravi smisao kako bi se unutranji pogled usmjerio na Krista. Primjetio je kako nas liturgija današnje nedjelje poziva na veselje i radost, ne na neko žalosno, već radosno bdjenje.“
 
U očekivanju susreta s Kristom u vlastitom životu treba iskusiti smirenost i radost srca, koju ne može nitko i ni u jednoj situaciji uništiti. Istinska radost nije plod razonode, što znači izbjegavati u životu obveze i vlastite odgovornosti. Istinska je radost povezana s dubljim stvarima, rekao je Papa Ratzinger i istaknuo da je u svakidašnjem užurbanome životu važno ostaviti prostora za odmor, opuštanje, ali još je važnije shvatiti da prava radost ovisi o odnosu s Bogom.
 
Sličnim se riječima obratio jutros i vjernicima tijekom posjeta župnoj zajednici Svete Marije od milosti. Rekao je da zna da je ovo za mnoge vrlo težak Božić. Upozorio ih je da ne misle samo na stvari koje žele kupiti, već da idu u susret Gospodinu. Preporučio im je da posebnu pozornost posvete doseljenicima kako bi njihova zajednica mogla uvijek odražavati konkretnu Božju ljubav. Mladima je dao do znanja da sadašnja i sutrašnja povijest i vjera ovise o njihovom naraštaju.
 
Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: