'Budite mirni – mir ćete postići': Pismo sv. Leopolda o slobodi i odgovornosti osobne savjesti

'Od najnježnijih godina davao je primjer svake kreposti, jer je cijelom dušom nastojao oko kršćanske savršenosti', opisao je kotorski biskup Forlani jednom prigodom Leopolda Bogdana Mandića.

1.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
ks.hr
Objavljeno:
 
12.05.2020 15:41

Četrdeset je godina u kapucinskom samostanu u Padovi svakodnevno neumorno ispovijedao, katkada i više od deset sati dnevno, a rijeke ljudi nezaustavljivo su hrlile upravo u njegovu ispovjedaonicu.

Kršćanska je sadašnjost 2019. godine objavila novo izdanje pisama i spisa sv. Leopolda B. Mandića, obogaćeno bilješkama i uvodnim komentarima te prošireno novopronađenim, dosad neobjavljenim tekstovima. Pod naslovom 'Iz dubine svoga siromašnog srca', čitatelj će, uz pisma i spise, pronaći njegove tekstove objavljene u Franjevačkoj reviji, zatim zavjete, molitve, odnosno teološka i moralna razmišljanja te prijepise.

Knjigu dodatno obogaćuje i kronologija života oca Leopolda. Iz spomenute knjige donosimo dva pisma oca Leopolda upućena gospodinu Armandu Bredolu.

Dvije su teme s kojima se otac Leopold suočio u drugom i najdužem pismu. Prva tema je kršćanski brak. Gospodin Bretolo traži savjet o braku prema kojemu se usmjerio. U prvom pismu otac Leopold ga uvjerava da će 'primiti milost da osnuje dobru obitelj', jer onaj koji postavlja „dobre temelje“ treba imati povjerenja. U drugom pismu govori o braku kao 'ozbiljnom koraku' koji se treba procijeniti s istinskom težinom, potiče sugovornika da brak promatra kao 'smisao svoga vremenitog života' te da postavi istinu i pravdu u temelj svoje naklonosti.

Druga tema, prisutna u drugom pismu, govori o slobodi i odgovornosti osobne savjesti. Svatko je pozvan da u odnosu na okolinu bude 'neovisan o svojim mislima i u svojim osjećajima.' Vanjske stvari trebaju ostati okolnosti, a ne elementi koji određuju odabrani život.

1. Poštovani gospodine, odugovlačio sam s odgovorom. Oprostite mi. Vi čeznete za mirom? Budite mirni – mir ćete postići.Stalno imate na pameti ono svoje veliko pitanje: hoću li uspjeti stvoriti obitelj? Sa svoje strane odgovaram: Da! Vi ćete primiti milost da osnujete dobru obitelj. Tko položi dobre temelje, moći će podići dobro i čvrsto zdanje (usp. Lk 6, 48). Vjerskim stavom vi već postavljate temelje svakoga dobrog postojanja i života. U tom raspoloženju ustrajte, a Isus i Marija bit će uvijek s Vama.

Fra Leopold
9. travnja 1936.

2. Dragi gospodine Armando, Vaše pismo sam pročitao. Vrlo sam Vam zahvalan što ste mi udostojali pisati. Odugovlačio sam s odgovorom: poslovi su me spriječili. U svome dragom pismu jako dobro iznosite svu svoju dušu. Razumijem Vas kad kažete da osjećate to žalosno stanje društvenog položaja jer ste Vi za nekoliko stupnjeva stalno silazili. Osim toga, kažete mi da stvari koje Vas okružuju više ili manje ne odgovaraju Vašim zamislima. Dopustite mi da Vam za utjehu iznesem ove misli. Ono što nas okružuje nije onaj pravi razlog naših htijenja, nego je prigoda. Zato, u kojoj se god okolini ja nalazim, u svojim mislima mogu biti posve neovisan o svim izvanjskim stvarima. Primijenite na sebe to što Vam govorim.

Dakle, u kojem god društvu se nađete tijekom svoga života, budite neovisni u svojim mislima i u svojim osjećajima. Zato kao vjernik molite koliko možete, idite češće na ispovijed i pričest. Dobra volja koju imate, već je veliki dar Božji. Bog Otac, koji je u Vama započeo dobro djelo obdarivši Vas dobrom voljom, udostojat će se dovršiti ono što je započeo. Moramo se dati na posao i sudjelovati, to jest moramo surađivati s milošću Božjom koja djeluje u nama. Ja Vam, dakle, savjetujem da usred svih svojih poslova ne zaboravite vjerske dužnosti i da, kako kažete, posjećujete Crkvu. Vas zabrinjava i još jedna teška misao, odnosno brak pred kojim se nalazite. To me ohrabruje. Time pokazujete da shvaćate svu važnost ozbiljnog koraka na koji se spremate i da o njemu razmišljate. Brakom započinje novi život, odnosno novo uređenje Vašega života. No, budite mirni. Prigrlite to novo stanje kao smisao svoga vremenitog života.

(...)

Fra Leopold, OFMCap
Padova, 14. travnja 1937.

Ulomak iz knjige 'Iz dubine svoga siromašnog srca' objavljen je uz dopuštenje izdavača, a više o knjizi pročitati možete OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: