Croatia rediviva ča-kaj-što - 27. put

Svehrvatska jezično-pjesnička smotra „Croatia rediviva ča-kaj-što", održana je 27. put u Selcima na Braču, 5. kolovoza, na popularnoj Pijaci ˝za oltarom hrvatskoga pjesništva˝.

Zid_od_poezije.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
hkv.hr
Objavljeno:
 
07.08.2017 09:43

Na ovogodišnjoj jezično-pjesničkoj smotri, koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, bivši veleposlanik RH u Saveznoj Republici u Brazilu, sudjelovalo je gotovo trideset pjesnika, među kojima čakavci: Vjekoslava Jurdana, Zvonimir Sutlović, Silvija Buvinić, Vlasta Vrandečić – Lebarić, zatim kajkavci Božica Brkan, Vera Grgac, Marko Gregur, Goran Gatalica te štokavci Franjo Nagulov, Zoran Kršul, Nada Topić, Sanja Baković, Enerika Bijač, Katarina Jakšić, Stanka Gjurić, Acija Alfirević i drugi.

- Stigosmo i do 27. smotre koju u palindromskoj godini domovinskoga rata 1991. nazvasmo Croatia rediviva, što znači oživjela Hrvatska, pa ne bez ponosa ističem njezinu zrelu dugovječnost kao i odlučnost organizacijskih joj struktura: Općine Selca, Hrvatskog sastanka i udruge Croatia rediviva, duboko svjesni njena značaja, koje smotrinu trajnost i jačanje drže visoko na svojim podsjetnicima - istaknuo je utemeljitelj smotre dr. Štambuk u uvodnom govoru, podsjetivši da se jezično-pjesnička smotra održava u spomen na paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske, 9. kolovoza 1943.

- Prisjetimo se stoga svih onih koji se žrtvovaše za ovo malo veliko mjesto i širu domovinu u sljednim agresijama kojima hrvatski narod bje izložen kroz svoju nemilu i krvavu povijest - poručio je hrvatski pjesnik i liječnik.

- U ovom blaženom kamenom gnijezdu, pod zvjezdanim nebom, uviđamo što nam i kakav nam jezik jest, uživamo u njegovom trojstvenom, i među slavenskim jezicima rijetkom, skladu; potičemo lingvističko i političko zajedništvo svoje složene domovine, njen rast u pamćenju, obnoviteljske pobude i podstrek, a nadasve vijornu joj plemenitost. Živjela nam Croatia rediviva, oživio nam preko nje i s njom naš trojstveni jezik, a s njime i pjesnička riječ; nek jača nam svijest o povijesnim nedaćama, njinim uzrocima, saberimo kroz iskustvo mudrost za budućnost koja bit će sukladna našem narodnom biću i potrebama. Sursum corda! Gore srca - poručio je brački pjesnik i liječnik dr. Štambuk.

Poslije tradicionalnoga čitanja ˝Masline˝ hrvatskoga pjesnika Vladimira Nazora u izvedbi Čarne Kršul Kerekeš, otkrivena je ploča prošlogodišnjega ovjenčanika Delikara Rešickoga.

Povjerenstvo ovogodišnje smotre na kraju pjesničkog maratona odlučilo je da se ovjenča istaknutoga hrvatskog pjesnika i dragovoljca Domovinskoga rata Tomislava Domovića čiji će stihovi biti uklesani na Zid od poezije na središnjemu Trgu Stjepana Radića.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: