Croazzola Concertante oduševila publiku u Poreču i Taru

Otvorenje 56. Koncerata u Eufrazijani.

download-(2).jpg
Autor
Dora Biroš/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
11.07.2017 13:26
 
U petak, 7. srpnja, svečano su otvoreni 56. Koncerti u Eufrazijani, jedan od najdugovječnijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, koji tijekom srpnja i kolovoza u Poreč dovodi renomirane glazbenike iz zemlje i svijeta. Spoj vrhunske glazbe i impozantnog ambijenta porečke Bazilike privukao je nemali broj posjetitelja, a ako je suditi po otvorenju s ansamblom Croazzola Concertante, ljubitelje klasike čeka ljeto u kojem će zaista moći uživati.

Dan ranije, 6. srpnja, Croazzola Concertante nastupila je u crkvi sv. Martina u sklopu koncertne sezone u Taru, gdje su ispraćeni uz pljesak i ovacije. Publika nije bila ništa ravnodušnija ni u petak u Eufrazijevoj Bazilici, gdje je Croazzola u nešto više od sat vremena izvela skladbe Rossinija, Ruttera, Zeljenke, Bobića i Piazzolle, a na bis su izišli skladbom ''Por una Cabeza'' Carlosa Gardela, poznatim tangom iz filma ''Miris žene''.
 
Uz publiku, oduševljenje Eufrazijevom Bazilikom i izvrsnom akustikom nisu krili ni izvođači. Ivana Marija Vidović na klaviru, Krešimir Marmilić i Petar Haluza na violini, Marta Bergovec na violi, Vinko Grubešić na violončelu te Saša Špoljar na kontrabasu svrstavaju Eufrazijanu u jedne od najljepših prostora za nastupe uopće. U stoljetnom zdanju pod zaštitom UNESCO-a neki su od njih nastupili prvi put, drugi su se vratili nakon niza godina, no svi se slažu da je Eufrazijana mjesto na kojem je svirati čast, odgovornost i veliki užitak.
 
Ni organizatori 56. Koncerata u Eufrazijani, Pučko otvoreno učilište Poreč, ne kriju zadovoljstvo otvorenjem sezone. Vesna Tripar, v.d. ravnatelja, u uvodnom je govoru istaknula pedesetogodišnju tradiciju, visoku umjetničku vrijednost i međunarodni značaj ove manifestacije, a Nadja Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika, službeno je otvorila koncertnu sezonu.
 
Dojmove je podijelio i David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Učilišta.
 
- Prije svega, veseli nas odaziv publike koja je imala priliku doživjeti veoma atraktivan, dinamičan i dramaturški dobro osmišljen koncert. Koncerti u Eufrazijani definitivno su tradicija koju treba njegovati i jedno posebno glazbeno iskustvo za svakog posjetitelja. Tijekom ljeta nas čeka još 10 koncerata. Nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe – rekao je David Belac.
 
Sljedeći koncert na rasporedu je u petak, 14. srpnja, kada će u Eufrazijani nastupiti pulska pijanistica Tatiana Šverko i rimski pijanist Leonardo Angelini. Više informacija dostupno je na Facebook stranici Koncerti u Eufrazijani.
 
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: