Dobro došli na 13. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae!

Festival će se održati od 4. do 12. svibnja u Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana SMŽ Ive Žinića i gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića.

aos-(1).jpg
Autor
Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
27.04.2019 14:34

Tri se koncerta održavaju u Sisku, unatoč odbijanju podrške Grada već drugu godinu za redom…

- U kojem god se dijelu programa zatekli u glazbenom vremenu koje ćemo podijeliti skupa, raduje me susret koji nadilazi prezentiranje orguljaškog blaga - naše veze s našim najdubljim korijenima, želeći podijeliti najljepše dosege čovjeka za osvještavanje Čovjeka u nama. Vrijeme koje nam je u glazbi dano, vrijeme je otkrivanja. Otkrivajući vrijednosti koje baštinimo, najkraćim putem prepoznajemo svoje vlastite skrovite ljepote – najavljuju organizatori.

Početke festivalskih izdanja vezali su uz glazbeni repertoar uvjetovan tipom orgulja koje su zatekli ispravnima u svojim župama.

- To su uglavnom mali povijesni instrumenti na kojima se izvode stari majstori i barokna glazba. Vođeni idejom obnove i zaštite naših povijesnih instrumenata, festivalom smo široj publici predstavili bogatu orguljašku baštinu koja svjedoči tradiciju orguljanja staru dvjesto godina – navela je producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić.

Tragom orgulja Sisačke biskupije sastavili su kartu sveg našeg orguljaškog blaga koje je preživjelo unatoč vremenu nesklonom preživljavanju i Domovinskom ratu koji je poharao gotovo sve kulturno blago Hrvatskog Pounja i Banovine. Ostali su tek ostaci ostataka najstarijih slavnih utvrda. Zalaganjem sisačkog biskupa, mons. Vlade Košića, patrona festivala, nove crkve izgrađene na mjestu srušenih (Petrinja, Glina) dobile su vrijedne orgulje, kao i Hrvatska Kostajnica i Bazilika sv. Kvirina u Sisku. S novim instrumentima rasle su i festivalske mogućnosti, odnosno širio se glazbeni repertoar.

Ovogodišnji Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae prvi puta uključuje orgulje na kojima je moguće autentično izvesti cjelokupna djela orguljske literature, od renesanse, baroka, romantizma, kao i najnovija ostvarenja. Programsko osvježenje ovogodišnjeg festivalskog izdanja otkriva se na samom otvorenju festivala sa sopranisticom Valentinom Fijačko Kobić i Alenom Kopunovićem Legetinom na novopostavljenim velikim romantičnim orguljama (Steinmeyer, op. 1840, 1953.) u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini. Festivalskim programom uvijek smo nastojali povezati naše umjetnike i pomoći uspostavljanju budućih uspješnih suradnji pa nam ovoga puta premijerno nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i Pavao Mašić na orguljama Sisačke katedrale.

Uz to, festival nas vodi na novu destinaciju, u Župnu crkvu Sv. Petra apostola u Ivanić-Grad, gdje su orgulje češkog graditelja Antonina Mölzera iz 1909. godine, instrument lijepe zvučnosti i snažne romantične mekoće. Uz orguljaša Roberta Jakicu moći će se čuti dva zbora, Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa pod vodstvom Jelene Blašković i VA Milka Trnina Ivanić-Grad pod vodstvom Branke Bubalo-Paliska.

-Koncertom Hrvatskog baroknog ansambla u prelijepoj crkvi Svete Marije Kraljice mira u sisačkom naselju, upućujemo molitve da i u ovoj crkvi jednog dana bude moguće održati koncert na orguljama – kazala je producentica festivala.

U Petrinji će se moći po prvi puta čuti literatura za orgulje četveroručno u izvedbi dvije mlade domaće orguljaške snage Katarine Javore i Krešimira Klarića. Na njihovim najvrjednijim orguljama, u Selima će gostovati cijenjena slovenska orguljašica Renata Bauer, inače porijeklom iz Žažine.

U subotu će dopodne u Martinskoj Vesi misa zahvalnica koju će izvesti Crkveni zbor župe sv. Martina biskupa i Domagoj Sremić, župni orguljaš i zborovođa koji ove godine obilježava tridesetu godišnjicu djelovanja. Navečer će se u Voloderu po prvi puta hrvatskoj publici predstaviti njemački orguljaš David Boos.

Ulaz na koncerte je slobodan, a za otvorenje je, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran slobodan autobusni prijevoz iz Zagreba, preko Siska i Petrinje za Glinu. Iz Zagreba se kreće 4. svibnja u 18 sati ispred KD Lisinki, a iz Siska u 19 sati ispred Glazbene škole Frana Lhotke.

Trinaestim izdanjem festival nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja.

- Budite i vi dio Ars organi Sisciae – pozivaju organizatori festivala.
 
Program festivala pogledajte ovdje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: