Domovinski rat – mogućnosti znanstvenog prikaza

Znanstveni skup ´Domovinski rat – mogućnosti znanstvenog prikaza´ u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održava se 10. i 11. listopada u Znanstveno-sveučilišnom kampusu Borongaj.

PXL_240816_13984728.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
Davor Javorović/Pixsell
Objavljeno:
 
11.10.2016 13:23

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Nakon uvodnoga izlaganja predsjednika Organizacijskog odbora skupa akademika Ivice Kostovića ´Znanstvenici-dragovoljci u rješavanju humanitarne krize i ratnom sanitetu tijekom Domovinskog rata´, održana je sjednica o historiografiji i Domovinskome ratu. U drugoj sjednici ´Perspektiva javne komunikacije u ratnim okolnostima´ dr. Danijel Labaš (Hrvatski studiji) govorio je o ´Domovinskome ratu i agresiji medijskim lažima: Slučaj Vukovar očima stranaca´ te se posebno osvrnuo na pisanje talijanskih medija o Vukovaru.

Dr. Blanka Jergović (Hrvatska radiotelevizija) govorila je o utjecaju političkih promjena i Domovinskog rata na hrvatske medije, a dr. Viktorija Car (Fakultet političkih znanosti) o televizijski konstruiranim mitovima o hrvatskim braniteljima. Dr. Jelena Jurišić predstavila je izvještavanje ruskoga tiska o početku Domovinskog rata u Hrvatskoj.

O načinu kako je katolički tisak pratio početak Domovinskoga rata govorila je dr. Suzana Peran, glavna urednica Informativne katoličke agencije, osvrnuvši se na izvještavanje biltena AKSA – Aktualnosti kršćanske sadašnjosti, tjednika Glas Koncila i obiteljske revije Kana, te djelovanje Hrvatskoga društva katoličkih novinara. Predavačica je istaknula važnu ulogu katoličkoga tiska u širenju istine o agresiji na Hrvatsku te u boljem povezivanju hrvatskoga iseljeništva s Domovinom na karitativnom djelovanju.

Glas Koncila i Kana iz broja u broj bilježe stradanja ljudi, raseljavanje župa i uništavanje crkvenih objekata, te donose razgovore i svjedočenja vjernika, svećenika, redovnika i redovnica o stradanjima koja su prošli, stoga su, smatra predavačica, nezaobilazan izvor za sve one koji žele proučavati povijest Domovinskoga rata i crkveno djelovanje za vrijeme agresije na Hrvatsku. Posebna se pozornost u oba glasila posvećuje karitativnom djelovanju Crkve na području zbrinjavanja prognanika, te duhovnoj skrbi za prognanike i vojnike. Redovito se izvještava o mirovnim inicijativama, molitvama, potpori koja je stizala iz Crkve u svijetu, prate se izjave kardinala Franje Kuharića i ostalih biskupa, te se posebna pozornost posvećuje djelovanju pape Ivana Pavla II. i Svete Stolice za priznanje Republike Hrvatske i okončanje agresije. U Glasu Koncila i Kani s teološkoga stajališta se promišlja rat te se, između ostaloga, piše o pravednome i nepravednom ratu, pitanju ubojstva nedužnih, mogu li postojati sveti topovi, zašto ne smije kršćanin mrziti, značenju mirotvorstva u ratnim uvjetima, idu li krunica i puška zajedno te duhovnosti u ratnim uvjetima.

Peran se osvrnula i na polemike o izjavama visokih dužnosnika Srpske pravoslavne Crkve te istaknula brojne izjave hrvatskih biskupa u kojima se tumači da se ne radi o vjerskome sukobu nego o agresiji. Osvrnula se i na djelovanje Hrvatskoga društva katoličkih novinara, koje je kao član Međunarodne udruge katoličkoga tiska (UCIP) iz Ženeve, pridonijelo širenju istine o ratu u Hrvatskoj te donošenju dokumenta UCIP-a o ´Odgovornosti novinara u ratu´.

Drugoga dana skupa održavaju se sjednice na temu: ´Psihijatrijska skrb za hrvatske branitelje u proteklih 25 godina: organizacija, procjena i liječenje´, ´Psihološki pristupi povećanju kvalitete života hrvatskih branitelja i članova zajednice u proteklih 25 godina´, ´Domovinski rat i društveni procesi´ te ´Odjeci Domovinskoga rata u književnosti, filmu i arhivistici´.

U sklopu znanstvenoga skupa održana je projekcija dokumentarnog filma HRT-a ´Hrvatska ratna mornarica 25´ a otvorit će se i izložba ´Ratna fotografija´ autora Zlatka Kallea u Knjižnici Hrvatskih studija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: