Doživljaj hrvatske kulture u Rimu

„Kakav je to isprepleteni križ? Kako je nešto tako lijepo netko uopće uspio napraviti?“, upitala je američka studentica Mia koja je prilikom ulaska u Muzej rimske civilizacije primijetila križ s motivom hrvatskog pletera u Laudatovoj vitrini u prostoriji u kojoj se predstavlja hrvatska kulturna baština. Naime, u Rimu, točnije u Muzeju rimske civilizacije, koje je nezaobilazno mjesto svakog turista u Rimu, do 12.sibnja 2012. održava se kulturni projekt „Hrvatski mozaik“.

mozaik.jpg
Objavljeno:
 
17.04.2012 00:00

„Kakav je to isprepleteni križ? Kako je nešto tako lijepo netko uopće uspio napraviti?“, upitala je američka studentica Mia koja je prilikom ulaska u Muzej rimske civilizacije primijetila križ s motivom hrvatskog pletera u Laudatovoj vitrini u prostoriji u kojoj se predstavlja hrvatska kulturna baština. Naime, u Rimu, točnije u Muzeju rimske civilizacije, koje je nezaobilazno mjesto svakog turista u Rimu, do 12.svibnja 2012. održava se kulturni projekt „Hrvatski mozaik“.

Riječ je o kulturnom projektu putem kojega će se kroz razna kulturna događanja predstavljati Hrvatska. U tom projektu sudjeluje i galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“.

Mijinu prijateljicu Andreu zaokupila je Škrinjica sv. Šimuna koja se, kako je rekla, svojim posebnim izgledom posebno ističe među ostalim Laudatovim izlošcima.

Pred Laudatovom vitrinom zastao je i Giuseppe, umirovljeni Talijan koji živi u Rimu. Budući da ima vremena, odlučio je krenuti u istraživanje prošlosti vlastite zemlje, a igrom slučaja imao je priliku upoznati i Hrvatsku.

„Oduševljen sam da imam priliku saznati više o hrvatskoj kulturi. Već sam bio u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu i jako mi je draga vaša zemlja“, otkrio je Giovanni u razgovoru.

To je upravo i namjera Grada. Rim je, kako bi se približio drugim kulturama, od rujna prošle godine započeo s predstavljanjem zemalja Istočne Europe

Budući da galerija sakralne umjetnosti „Laudato“ promiče kulturnu baštinu izvornim suvenirima, tim se artiklima predstavlja i u Muzeju rimske civilizacije. Posjetitelji muzeja u Laudatovoj vitrini mogu vidjeti i suvenir "Taviline - sandale sv. Nikola Tavilića" kao i raspela, te pločice i plitice hrvatskih umjetnika s obilježjima hrvatskoga pletera i glagoljice.

Izvor: Laudato

Fotogalerija
m1
m2
m3
m4
m5
m6
m7
m8

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: