Druga slika hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje

Kazališna večer posvećena novoj knjizi Sanje Nikčević ''Druga strana hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje'' (DHK, 2016) održat će se u četvrtak, 9. ožujka u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Radi se o kazališnim kritikama i polemikama napisanim od 2003-2016. Ove prve zagovaraju kazalište koje volim a koje se nalaze na rubovima, a ove druge su reakcija na provokacije me iznervirale a koje su najčešće u glavnoj struji.

knjiga.jpg
Autor
Sanja Nikčević/Laudato/E.D.H.
Fotograf
Sanja Nikčević
Objavljeno:
 
07.03.2017 15:43

Kroz večer će voditi Gordana Ostović komentarom i razgovorom o knjizi, javit će se i urednik Ivica Matičević, a u kazališnom dijelu večeri nastupit će Mladena Gavran s dijelovima iz komedije Mire Gavrana ''Najluđa predstava na svijetu'' (nova paradigma ženske monodrame) i Roman Šušković s dijelovima monodrame ''Muškarci su Marsa, žene s Venere!'' (duhovito predavanje koje je uveo u Hrvatsku kao novi žanr).

Knjiga okuplja kritike, komentare, polemike i zapise objavljene u medijima od 2003 - 2015. kojima autorica zagovara kazalište koje smatra važnim, ali se nalazi izvan glavne struje. U knjizi su okupljeni prikazi kazališnih sezona, te kritike predstava u kojima se afirmira dramski teatar i predstave koje imaju jasnu priču i nose katarzu (Miro Gavran, Miroslav Krleža, Janko Matko, ''Ana Karenjina'') ili one koje otvaraju priču o našim potisnutim traumama (''Bunjevački blues'' ili ''Unterstadt'').

Tu su i pohvale novim kazališnim žanrovima (igra za gledanje, kazališno predavanje ili monodrama Mladene Gavran) ili kazališnom amaterizmu koji popunjava praznine glavne struje (od Nine Škrabea do fenomena međimurskog dramskog pisma).

Knjiga otvara i polemičke teme i govori o društvenim skandalima (npr. "Gospođa ministarka" ili plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke“) te nastojanjem da se Marulićevi dani odvoje od svojeg osnovnog razloga osnivanja: promocije suvremene hrvatske drame.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: