„Ej, da mi je ići u svatove“: prvi put predstavljeni svadbeni običaji Hrvatske

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ koncertnim je programom „Ej, da mi je ići u svatove“ prvi na folklornoj sceni predstavio tradicijsku kulturu svadbenih običaja Hrvatske. Impresivnim koreografijama i vokalnim izvedbama „Goranovci“ su publici na zagrebačkoj izvedbi u subotu 16. svibnja omogućili cjelovečernje upoznavanje starih hrvatskih običaja iz raznih krajeva.

ej-da-mi-je.jpg
Autor
Laudato/A.D.
Fotograf
FA IGK (Facebook), Večernji list
Objavljeno:
 
18.05.2015 14:46

Stupanje u bračnu zajednicu i slavlje koje prati taj događaj u pojedinim hrvatskim regijama bili su poticaj narodnim umjetnicima za stvaranje bezbroj glazbeno – plesnih, likovnih i običajnih obrazaca koji  su se u nekim transformiranim oblicima zadržali i do današnjih dana, istaknuto je u opisu projekta „Ej, da mi je ići u svatove“, koji su osmislili Tomislav Habulin, Dubravko Radić i Danijel Vukobrat.

Projektom se njeguje tradicijska kultura, a stari običaji, raskoš narodnih nošnji i naslijeđe naših starih čuva se od zaborava i predstavlja gradskoj publici. Na sceni su prikazani specifični elementi ruralnih područja i njihovih svadbenih običaja. U uvodnom dijelu predstavljeni su međimurski i običaji Brodskog posavlja u izvedbi Dječjeg ansambla. Zatim je Ansambl zajedno s tamburaškim orkestrom poveo publiku na glazbeno – plesno putovanje kroz zapadno Brodsko posavlje, Žerjavinečko prigorje, do gradišćanskih Hrvata i Hrvata iz mađarske Podravine, preko Hrvatskog zagorja, otoka Mljeta, Neuma i Baranje, a završna postaja puta bila je upoznavanje sa svadbenim običajima Lukinić Brda.

Izvedbi ovoga jedinstvenog projekta prethodila je stručna i temeljita priprema u suradnji s kulturnim antropolozima, etnomuzikolozima i folkloristima, uz intenzivan terenski rad.  

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.

Veliko bogatstvo ansambla predstavlja i 520 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, djelom originalnih a djelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuje kao muzejsku vrijednost.

Danas ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova plesača, pjevača i tamburaša, većinom studenata iz cijele Hrvatske.

Fotogalerija
ej-da-mi-je

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: