Faros obilježio 2396. rođendan

U Dominikanskoj crkvi sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru održana je obljetnička svečanost pod geslom "Utemeljiteljima u čast, predcima u spomen" u povodu 2396. rođendana grada Farosa.

Faros-ploca2.jpg
Objavljeno:
 
10.09.2012 00:00

U Dominikanskoj crkvi sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru održana je obljetnička svečanost pod geslom "Utemeljiteljima u čast, predcima u spomen" u povodu 2396. rođendana grada Farosa, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

"Bogat arheološkim, sakralnim, arhitektonskim i kulturnim nasljeđem, Stari Grad je iznimno vrijedan biser u nizu bogate hrvatske povijesne baštine", istaknuo je u poruci predsjednik Josipović.

Povelju o Danu grada Farosa pročitale su primadona faroskog Gradskog kazališta Marija Kovačević (hrvatski tekst) i profesorica klasične filologije i neogrecistica Koraljka Crnković (starogrčki tekst). Potom je uslijedio cjelovečernji solistički "Koncert za grad-prvijenac" mlade orguljašice Josipe Leko, a na programu su bile skladbe G. Frescobaldija, J. Pachelbela, D. Buxtehudea, T. Albinonija i C.-M. J. A. Widora.

Odlukom Udruge Faros Z.B.O.R.S. Faros, organizatora svečanosti, ovogodišnja priznanja za promicanje, potporu i umjetnički doprinos veličanju višemilenijskih tradicijskih vrijednosti našega najstarijeg grada, kojemu su za samo četiri godine 24 stoljeća, Kovačević je uručila Koraljki Crnković, Jurici Duževiću, Antunu-Tonku Petriću, Jakši Dulčiću i glasovitom ansamblu Faroskim kantadurima.

Obilježavanje Dana grada Farosa ove godine započelo je izložbom skulptura Vesne Tadić i tapiserija Vitomira Bilića što je pod jedinstvenim nazivom "Res ex nomine – Po imenu poznaje se stvarnost" otvorena 20. kolovoza u dvorcu "Tvrdalj".

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: