Fažanski sutoni u znaku sakralne baštine

U fažanskoj župnoj crkvi održan je 20. srpnja koncert klasične glazbe iz ciklusa „Fažanski sutoni“ te je ujedno otvorena i izložba „Sakralna baština župe Sv. Kuzme i Damjana“ koja će biti otvorena do 31. kolovoza.

fazanski-suton1.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.D.
Fotograf
regionalexpress.hr
Objavljeno:
 
22.07.2015 14:29

Drugi ovogodišnji koncert iz ciklusa Fažanski sutoni održan je u suorganizaciji Istarske glazbene scene mladih i Turističke zajednice Općine Fažana. Nastupili su violinist Matej Mijalić i pijanistica Jelena Barbarić Mijalić.

Program koncerta započeo je skladbom H. Vieuxtempsa „Koncert za violinu i orkestar u d - molu br. 4 op. 31; l. st. Introduction – Cadenza“, a slijedila su djela G. Pugnanija, F. Kreislera, E. Satie, F. Chopina te Koncert za violinu i orkestar u g - molu op. 26 skladatelja M. Brucha i „Meditacija iz opere Thais“ J. Masseneta.

Nakon koncerta voditeljica Turističke zajednice Fažana Melita Peroković brojnoj publici okupljenoj u fažanskoj crkvi predstavila je izložbu sakralne baštine župe Sv. Kuzme i Damjana.
„Posljednjih nekoliko godina župa Sv. Kuzme i Damjana, uz potporu Ministarstva kulture, restaurirala je likovna djela i oltarne pale iz svog fundusa te će tijekom ljeta biti dodatno izloženi u crkvi Sv. Kuzme i Damjana“, naglasila je Peroković.

„Pored toga, otvara se za posjetitelje i sakristija iste crkve u kojoj se nalaze freska Raspeti Krist iz XVI st. i dijelovi gotičkih fresaka. Tijekom ljeta, tu će biti izložene i dvije skulpture: Bogorodica s djetetom, polikromno drvo iz s kraja 15. st., djelo friulanskog drvorezbara i Gospa od Krunice“, naglasila je voditeljica.

Glavna oltarna pala donosi sliku Uskrsli Krist iz 16. st., autora Leonarda Corone, na slici su uz Uskrsloga prikazani sv. Kuzma i Damjan, sv. Jeronim, sv. Nikola i sv. Katarina.

Pala na oltaru desno od prezbiterija iz 17 st., prikazuje Bogorodicu s Djetetom, sv. Andriju i sv. Margaretu (koja se kao zaštitnica časti u obližnjem mjestu Štinjan) s njihovim ikonografskim atributima. Autor je venecijanski slikar Baldassare D'Anna.

Pala na oltaru lijevo od prezbiterija prikazuje Gospu s Djetetom Isusom na tronu, te sv. Kuzmu i Damjana. Djelo je nepoznatog autor iz 17. stoljeća.

Lijevi bočni oltar posvećen Gospi od Krunice trenutačno je još na restauraciji u Zagrebu, a na tome mjestu izložena je oltarna pala Bogorodica od sedam žalosti sa sv. Antunom Padovanskim i sv. Ivanom Krstiteljem, djelo nepoznatog autora iz 17. st.

Desni bočni oltar u neoklasicističkom stilu je novijeg datuma. Župni zapisi govore da su ga izradili majstori s alpskog područja, a postavljen je na dotrajali gotički. U oltarnoj vitrini je sačuvan corpus vrijednoga gotičkog raspela iz 14. stoljeća, koji je pričvršćen na oslikanu imitaciju križa.

Od umjetnina u posjedu fažanske župe dominira Posljednja večera, ulje na platnu, impozantnih dimenzija 250x120 cm, rad manirističkog slikara Jurja Zadranina iz 16. st.

U sakristiji se nalazi freska Raspeti Krist, još u restauraciji, djelo furlanskih majstora iz 16. st. Osim te, drugi sačuvani fragment gotičke freske nalazi se na zidu crkve iznad ulaza u sakristiju, između dvaju prozora gotičkog sloga. Iznad ulaza u sakristiju je i ulje na platnu iz 16. st. nepoznatog autora, Bogorodica s Djetetom i sv. Ivanom Kršiteljem te sv. Antun Padovanski.

Na lijevom zidu se nalazi slika Krist pred Pilatom, specifičnost te slike, nepoznatog autora, je to što je Pilat na toj slici prikazan s turbanom.
Iznad ulaza u crkvu, na drvenom pjevalištu su orgulje iz 1858. godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: