Festival orkestra ''Zagreb Classic'' završava operom ''Nikola Šubić Zrinjski''

Festivalski je program okupio vodeće orkestre, ansamble, dirigente i soliste te njihovim izvedbama svim je posjetiteljima omogućio jedinstveni doživljaj uživanja u glazbi na jednoj od najljepših otvorenih pozornica grada.

PXL_040716_13288781.jpg
Autor
HINA/Laudato/I.D.
Fotograf
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Objavljeno:
 
07.07.2016 14:08

Festival orkestara na otvorenome, Zagreb Classic, zatvorit će u utorak 12. srpnja na Trgu kralja Tomislava izvedba opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb.

''Zagreb Classic'' prvi je open air festival orkestara koji se održava u jedinstvenome prostoru zagrebačkog gradskoga parka na Trgu kralja Tomislava, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, u organizaciji Zagrebačke filharmonije.

Festivalski je program okupio vodeće orkestre, ansamble, dirigente i soliste te njihovim izvedbama svim je posjetiteljima omogućio jedinstveni doživljaj uživanja u glazbi na jednoj od najljepših otvorenih pozornica grada. 

- U godini proglašenoj Spomen-godinom Nikole Šubića Zrinskoga, HNK Zagreb festival će zatvoriti izvedbom jednog od najpopularnijih i najizvođenijih djela naše glazbene scene čija je praizvedba daleke 1876. bila višestruko važan kulturološki događaj – stoji u najavi.

U izvedbi nastupaju Ljubomir Puškarić, Tamara Franetović Felbinger, Marija Kuhar Šoša, Stjepan Franetović, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić, Luciano Batinić, Mario Bokun, Alen Ruško, Kristijan Beluhan, Željko Grofelnik, Robert Palić, Antonio Brajković, uz zbor Opere HNK i baletni ansambl.
 
- Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh i do danas zadržalo iznimno i počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale 'U BOJ, U BOJ', koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere – stoji  u najavi.

Ističe se dalje kako veliku popularnost djelo može zahvaliti i tomu što prikazuje stvarnog junaka hrvatske povijesti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpunoga porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u zauzimanju nekih gradova, hrabro je poginuo braneći Siget.

Festival Zagreb Classic dio je manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto - ''ZgKUL'' koja okuplja najbolje kulturne programe tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: