Folklorna skupina Kardinal Stepinac iz Chicaga na turneji po Hrvatskoj

Dvadesetero mladih pored Zagreba, posjetit će Veliku Goricu u petak, 8. srpnja gdje će sudjelovati na 16. Međunarodnoj smotri folklora.

10646681_422875867850633_4205720076458822947_n.jpg
Autor
Laudato/I.D.
Fotograf
Facebook
Objavljeno:
 
08.07.2016 10:40

Predstavnici folklorne skupine Hrvatske škole "Kardinal Stepinac" iz Chicaga su na turneji po Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Hrvatska škola "Kardinal Alojzije Stepinac" utemeljena je 1973. godine i bio je to početak prve organizirane hrvatske škole u Chicagu.

Glavna svrha škole je učiti djecu hrvatski jezik, kulturu i povijest s ciljem da se sačuva veza s hrvatskom zajednicom. Unutar škole postoji i "Klub Stepinac" koji je osnovan 1988. godine. Radi se o plesačkoj skupini koja je do sada nastupala na nekoliko većih hrvatskih folklornih festivala, u Clevelandu, Londonu, Detroitu i Pittsburghu pod pokroviteljstvom Hrvatske katoličke zajednice i drugih udruga.

Hrvatska škola bila je posebice aktivna u tijeku Domovinskog rata 90-ih godina, kad je prikupila puno pomoći za Hrvatsku, a trojica njezinih bivših đaka borila su se u Hrvatskoj vojsci za slobodu Domovine: Robert Šego, Jure Rudman i John Kosić. Oni su bili i prvi đaci Škole "Kardinal Stepinac".

Četrdesetogodišnja povijest Hrvatske škole ''Kardinal Stepinac'' svojim aktivnostima svjedoči da Hrvati izvan Domovine i te kako njeguju zajedništvo, hrvatski jezik i kulturu. Posve sigurno mladi Hrvati iz Chicaga potvrdili su to i svojim nastupima u Domovini na ponos domovinske i iseljene Hrvatske.

Na turneji po Hrvatskoj

Dvadesetero mladih pored Zagreba, posjetit će Veliku Goricu u petak, 8. srpnja gdje će sudjelovati na 16. Međunarodnoj smotri folklora s početkom održavanja u 20:30 sati.

U subotu, 9. srpnja održat će se službeni nastup folklornih grupa i podjela priznanja. Nastupit će FA ''Zdravče – Venće'' iz Velingrada iz Bugarske, FA ''Petrinjčica'' iz Petrinje, KUD ''Mirče acev'' iz Makedonije, FA ''Chodowiacy'' iz Poljske, FA ''Iskramemeco'' iz Slovenije, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo ''Ukrajina'' iz Slavonskog Broda te Hrvatsko društvo ''Istra'' iz Slovenije.

Tu istu večer u slobodnom dijelu programa nastupit će FA ''Turopolje'' koje je ujedno i organizator festivala. Ulaz na manifestaciju je besplatan.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: