Franjevački muzej "Fra Jozo Križić" u Tomislavgradu

U Tomislavgradu je svečano otvoren Franjevački muzej "Fra Jozo Križić" uz tomislavgradski samostan.

fra3.jpg
Objavljeno:
 
08.07.2013 13:23

U Tomislavgradu je svečano otvoren Franjevački muzej "Fra Jozo Križić" uz tomislavgradski samostan. Muzej je otvorio fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina.

"Muzej, s ovako vrijednim eksponatima, za ovaj kraj predstavlja ogledalo kulture. Posjetitelji mogu uistinu vidjeti vrijedne zbirke počevši od sakralne, etnografske, etnološke te posebno zanimljive afričke zbirke koje su franjevci misionari donosili sa svojih misija", rekao je na otvorenju Muzeja arheolog i etnograf Stjepan Dilber.

"Godinama su franjevci, a posebice fra Jozo Križić čije ime nosi ovaj muzej, prikupljali razne predmete po duvanjskom kraju koji sada krase prostore muzeja. Naš Jozo je umro prije dvadeset godina, a prikupljeni predmeti su čekali stručnu obradu. Također se čekalo na mogućnost kako urediti prostor i postaviti izloške. Konačno smo i to uspjeli", istaknuo je na otvaranju gvardijan duvanjskog samostana fra Ante Pranjić.

Izvor i foto: franjevci.info

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: