Gaudijeva izložba u Vatikanu jako je posjećena

Izložba koji istražuje umjetnost, znanost i duhovnost barcelonske crkve „Sveta obitelj“ postaje popularnom zimskom atrakcijom za posjetitelje Vatikana.

la-sagrada-familia.jpg
Objavljeno:
 
06.12.2011 00:00
Izložba koji istražuje umjetnost, znanost i duhovnost barcelonske crkve „Sveta obitelj“ postaje popularnom zimskom atrakcijom za posjetitelje Vatikana, prenijela je 4. prosinca Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency, CNA). Postavljena je u  Berninijevoj kolonadi na Trgu sv. Petra.
 
„Izložba je jako lijepo priređena“, rekao je otac  Anthony Kelly iz autralskog grada Melbournea. 
Bazilika La Sagrada Familia, na katalonskom „Sveta Obitelj“, remek djelo je katalonskog arhitekta Antonija Gaudija (1852.-1926.). 
 
Iako je još bila u izgradnji, crkvu je 2010. posvetio Benedikt XVI. Tom je prilikom rekao da je crkva „vidljivi znak nevidljivog Boga“. 
 
Zanimljivost je da se Gaudi obratio na katoličanstvo za vrijeme svog rada na izgradnji crkve. Svakodnevno je odlazio na misu te su ga prozvali „Božjim arhitektom“. Umro je 7. lipnja 1926. od udarca tramvaja prilikom odlaska na ispovijed. U tijeku je proces za proglašenjem blaženim Antonija Gaudija.
 
Izložba je podijeljena u tri dijela: umjetnost, znanost i duhovnost. Prvi dio predstavlja Gaudijevu estetiku koja posjetitelja izložbe zaogrne bojama i oblikuje prostor preko različitih tehnika koje je Guadio koristio u svom radu. Tehničke detalje gradnje bazilike predstavlja drugi odjel izložbe dok treći izložbeni dio govori o direktnim aluzijama na kršćanstvo koje je Gaudi uključio u svoju crkvu.
 
Bit će otvorena do 15. siječnja iduće godine.
 
Izvor: CNA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: