Grand-Prix Festivala Trsat po prvi puta osvojila su dva genijalna filma

Najboljim redateljem žiri je jednoglasno proglasio Joška Marušića za film ''Zašto su došli vlakom''.

Zasto-su-dosli-vlakom.jpg
Autor
Bernardin Modrić/Laudato/M.P.
Fotograf
bitno.net
Objavljeno:
 
03.06.2017 19:00

Po osmi put u najvećem marijanskom svetištu u Hrvatskoj održao se Festival Trsat - festival katoličkih filmova. Žiri su sačinjavali predsjednik Festivala, Petar Trinajstić, filmski redatelj, scenarist i umjetnički fotograf; Igor Modrić, filmski redatelj i montažer te Robert Kalčić, filmski snimatelj.
 
Najboljim redateljem žiri je jednoglasno proglasio Joška Marušića za film  ''Zašto su došli vlakom''.
 
Renomirani autor animiranih filmova Joško Marušić prihvatio se ovim filmom teme koja uzburkava duhove današnje javnosti podvojene u dva teško pomirljiva tabora, piše žiri. Svjestan provokacije Marušić priči pristupa s mnogo mašte, bezbroj detalja i otvorenim opredjeljenjem koje uobličava u nenadmašni umjetnički iskaz. Pri tome on ne docira, ne nameće i ne mudruje, već nizanjem situacija u kojima se susreću mali abortusići sa svojim obiteljima tjera gledatelje na jasne a nekima i neugodne zaključke, obrazlažu članovi žirija.
 
Grand-Prix Festivala Trsat po prvi puta osvajaju dva filma: ''Zašto su došli vlakom'' Joška Marušića i ''Gospa od utočišta'' Srđana Segarića
 
''Zašto su došli vlakom'', osim što izaziva temom i kao vrhunsko djelo pristupa kritici ''civilizacije smti'', on upotrebom 3D animacije i korištenjem autorovih prepoznatljivih vrlina rasnog animatora, karikaturista, društvenog komentatora i estetičara ovaj film izrasta u vrhunsko ostvarenje koje snažno udara i provocira zagovornike drugačijih stavova, obrazlaže žiri.
 
''Gospa od utočišta'' redatelja Srđana Segarića je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnog vjerskog, hodočasničkog filma iz koga pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu film dobio neke metaforičke znakove dostojne evanđeoskih zapisa, pišu članovi žirija. 
 
Za najbolju montažu žiri je jednoglasno proglasio rad časne sestre Ružice Dodig za videospot ''Hvala redovnika''.
 
Najbolji skladatelj je Pere Ištvančić za film ''Gospa od utočišta''.
 
Žiri je za najboljega snimatelja proglasio Tomislava Trumbetaša za film ''U žežin sv. Ivana''.
 
Najbolji scenarist je Srđan Šarenac za film ''Dvije škole''.

O FESTIVALU

Specijalizirani Festival Trsat predstavlja mogućnost produkcija dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova vjerske tematike te otvara mogućnost da se na ovakvom jedinstvenom, nacionalnom festivalu natječu i vrednuju mnogi hrvatski katolički filmovi.

Razne tematike, kao i žanrova, ovaj Festival iskazuje evangelizacijske i duhovne vrijednosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: