'Hrvatska glagoljaška baština': Održana tribina 'Drevna glagoljica i moderni glagoljaši'

U sklopu projekta 'Hrvatska glagoljaška baština', održano je predavanje 'Drevna glagoljica i moderni glagoljaši' 14. prosinca u Dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta.

1.JPG
Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Nadbiskupijski pastoralni institut
Objavljeno:
 
16.12.2016 12:30

Predavanje je održala dr. sc. Ana Kovačević, znanstvena suradnica u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. 
 
Predavanje je bilo posvećeno životu glagoljice, glagoljaštva i glagoljanja u suvremenom svijetu. Nakon uvodnoga dijela u kojem je predavačica dala klasifikaciju suvremenih glagoljaša (profesionalni glagoljaši, glagoljaši-popularizatori i glagoljaši-praktičari), slijedio je dio posvećen djelatnosti glagoljaša-praktičara.
 
Služeći se audiovizualnim materijalom, predavačica je zorno pokazala kako glagoljica danas živi u kulturi, subkulturi i popkulturi, u sportu, politici, poduzetništvu i na estradi.

Projekt 'Hrvatska glagoljaška baština' priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu zajedno s Društvom prijatelja glagoljice, a pod pokroviteljstvom Staroslavenskog instituta, Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za ekumensku teologiju i dijalog 'Juraj Križanić' Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
                                                                                 
 
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: