Hrvatski glazbenici u Vatikanu

U Vatikanu, u crkvi Svete Marije, Majke obitelji, održan je koncert na kojem su nastupili operni pjevači iz Hrvatske, a u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice.

vatican22.jpg
Objavljeno:
 
29.05.2012 00:00

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, u Vatikanu je održan koncert na kojem su nastupili operni pjevači iz Hrvatske. Koncert je bio posvećen 20. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice, a održan je 25. svibnja u crkvi Svete Marije, Majke obitelji.

Izvedena su poznata sakralna djela Lukačića, Vivaldija, Händela, Mozarta, LLoda i Durantea, a nastupili su sopranistica Miljenka Grđan, mezzosopranistica Tihana Herceg, tenor Hrid Matić i bas Ivica Trubić. Orgulje je svirao Gaj Hrid Matić, a harfu Tajana Vukelić Peić. Na kraju koncerta izvedena je i završna arija iz opere "Nikola Šubić Zrinski" I. Zajca.

Slični koncerti održavaju se u ovoj crkvi rijetko, a ovo je prvi put da su Vatikanu nastupili glazbenici iz Hrvatske. Veleposlanik Filip Vučak istaknuo je da i na ovaj način Hrvatska želi zahvaliti Svetoj Stolici na ulozi koju je odigrala tijekom hrvatskog osamostaljenja.

Uz kardinala Giuseppea Bertella na koncertu su bila nazočna još dva kardinala te četrdesetak svećenika i redovnika iz Rimske Kurije i iz svih važnijih vjerskih institucija te veleposlanici i diplomati iz tridesetak država.

Izvor: HINA
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: