Hrvatski inovatori u Bruxellesu osvojili četiri zlata

Na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu svih osam hrvatskih inovacija nagrađeno je medaljama, i to s četiri zlata, tri srebra i jednom broncom, priopćila je u nedjelju Udruga inovatara Hrvatske.

P-H20151122000340.jpg
Autor
hina.hr/Laudato/K.B.
Fotograf
hina.hr
Objavljeno:
 
23.11.2015 09:52

Na izložbi je u tri dana predstavljeno 300 inovacija iz 20 zemalja, a njih 30-ak posto dobilo je nagrade, čijom je dodjelom izložba jučer i zatvorena. Među stotinu članova međunarodnog stručnog ocjenjivačkog žirija bio je i hrvatski predstavnik Zoran Barišić, navodi Udruga inovatora koja je, uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore, organizirala sudjelovanje hrvatskih inovatora na izožbi u Bruxellesu.
 
Zlatne medalje osvojile su inovacije - sustav za mjerenje brzine i registraciju događaja na pružnim vozilima tip IRAS19 Zvonimira Viduke i tvrtke Altpro iz Zagreba; Helloquent, specijalno kućište za mobitele Tomislava Juratovca iz tvrtke Pro Hepro iz Zagreba; ionizacijska tehnologija za spuštanje točke točenja sirove nafte i mazuta Antuna Drvara iz Pušćina i cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina Krešimira Komljenovića iz HEP-Proizvodnje. Inovacija Tomislava Juratovca dobila je i zlatnu medalju rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja i nagradu belgijskog ministarstva za promociju i obrazovanje mladih, dok je HEP-ova inovacija dobila i posebno priznanje organizatora izložbe. 

Udruga inovatora navodi da su na izložbi  tradicionalno dodijeljena  i odličja Vitezova inovatorstva za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inovativnog rada, a među odlikovanima je troje Hrvata - Petar Čovo sa Sveučilišta u Zadru, Mia Viduka iz tvrtke Altpro i Božo Bujanić iz tvrtke Šestan-Busch.

Hrvatski inovatori na izložbi su sudjelovali u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore proteklih tri dana na poznatoj Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: