Interliber: Što ćemo čitati ove godine?

Interliber se ove godine održava od 8. do 13. studenoga, a u 39. izdanju ugostit će u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača, među kojima su i svi domaći nakladnici te, prvi put, Narodna Republika Kina.

books.jpg
Autor
HINA/Laudato/E.D.H.
Fotograf
google.hr
Objavljeno:
 
08.11.2016 16:15

Središnje zagrebačko književno događanje, međunarodni sajam knjiga Interliber, hrvatski nakladnici i ove godine dočekuju s bogatom ponudom beletrističkih i publicističkih naslova domaće i prijevodne literature, najavljujući još jednu književnu jesen koja će u središte fokusa glavnoga grada na pet intenzivnih dana staviti knjigu i čitanje.

Manifestacija koja svake godine privuče u prosjeku stotinu tisuća posjetitelja, tradicionalno je mjesto susreta čitatelja i izdavača čiji se spoj raznovrsne ponude i pomno isplaniranih književnih predstavljanja i susreta s autorima iz godine u godinu pokazuje kao izuzetno uspješna formula za privlačenje najširih publika.

Fraktura: Domaći i svjetski književni velikani i vrhunska publicistika

- Kao i svake godine, nakladnička kuća Fraktura posjetitelje Interlibera očekuje na svom uobičajenom štandu 9b u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma. Za ljubitelje najbolje literature pripremili smo obilje zanimljivih novih beletrističkih i publicistička izdanja uglednih domaćih i stranih autora - kazao je  glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Od novih izdanja domaćih autora Serdarević posebno ističe roman Slavenke Drakulić "Mileva Einstein: teorija tuge", "nakon knjiga o Fridi Kahlo i Dori Maar, treći autoričin roman o kreativnim ženama koje su živjele u sjeni svog partnera", te novi roman Miljenka Jergovića "Wilimowski", o umirovljenom krakovskom profesoru koji u osvit Drugoga svjetskog rata s bolesnim sinom mir pokušava pronaći u zaleđu Crikvenice.

Od beletrističkih naslova stranih autora, Serdarević kao nezaobilazne najavljuje novi roman "jednog od najboljih pripovjedača današnjice" Amosa Oza "Juda", "u kojem povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe"; prvi roman nobelovca Patricka Modianoa "Trg zvijezde"; novi hit-roman "La Templanza – vinograd života" španjolske književne zvijezde Maríje Duenas, te "očaravajući" roman "Leonora" legendarne meksičke književnice Elene Poniatowske, "koji pripovijeda uzbudljivu životnu priču nadrealističke slikarice Leonore Carrington".

U Frakturinoj nakladi i prijevodu s hebrejskog Laile Šprajc objavljen je i roman "Sjena svijeta", politički i ideološki triler iz pera vodećeg izraelskog autora mlađe generacije Nira Barama, kojega već proglašavaju književnim nasljednikom Amosa Oza.

VBZ: Atraktivna književnost za sve uzraste

Nakladnik VBZ na Interliberu tradicionalno predstavlja dvadesetak novih naslova vodećih svjetskih i domaćih autora a ove godine, prema riječima glavnog urednika Drage Glamuzine, na svojem štandu u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma taj će izdavač ponuditi ponešto za sve uzraste.

Među njima je i novi roman Aleksandra Hemona "Kako su nastali Ratovi zombija", najavljen kao crnohumoran i do besvijesti zabavan i duhovit, a opet roman koji dira u neke najneuralgičnije točke našeg vremena. Glamuzina je posebno je izdvojio i novu knjigu nagrađivanoga pisca Bekima Sejranovića "Skitam i čitam".
 
- Riječ je o svojevrsnu književnom hibridu u kojem se mogu pronaći tragovi autobiografskog dnevnika, putopisa, književne kritike, eseja, ali i fikcije. Sejranović u knjizi ispisuje tekstove koji su istodobno duhoviti i pametni, koji su živi i kad su autoreferencijalni i metatekstualni, tekstove koji nimalo ne zaostaju za najboljim stranicama njegovog dosadašnjeg proznog opusa - kazao je.
Od svjetskih hitova u VBZ-u izdvajaju "Špijunku" Paola Coelha, u kojoj "autor koji je dosad prodao više od 195 milijuna svojih knjiga u 160 zemalja oživljava misteriozan život Mate Hari, najpoželjnije žene svoga doba".

Ljevak: Nagrađivana europska proza i vrsne teorijske knjige

I ove godine, Naklada Ljevak najavljuje za Interliber nove knjige istaknutih domaćih autora te prijevode niza zanimljivih naslova nagrađivanih europskih književnika, s nekima od kojih će se hrvatski čitatelji imati priliku prvi put upoznati, ali i nekoliko važnih publicističkih projekata domaćih i stranih autora.

Među njima se, po riječima urednika Kristijana Vujičića, posebno ističe nova knjiga Noama Chomskog "Tko vlada svijetom?", u kojoj vodeći svjetski intelektualac nudi duboku analizu slabljenja američke moći i hegemonije, odnosno razvoja američke politike nakon 11. rujna 2001., kao i opasnosti pretpostavljanja moći demokraciji i ljudskim pravima.

- Riječ je o pronicljivoj i temeljitoj analizi aktualne situacije u svijetu u kojoj Chomsky na izniman način oslikava anatomiju metoda kojima se američke elite sve više oslobađaju svih demokratskih ograničenja moći kojom raspolažu, nudeći neočekivane i pomno nijansirane spoznaje o funkcioniranju imperijalne moći na našem sve kaotičnijem planetu - kazao je Vujičić.

OceanMore: Od Kristiana Novaka do Alice Munro

Mali zagrebački nakladnik OceanMore za Interliber najavljuje osam novih naslova, među kojima se posebno ističe novi roman jednog od najhvaljenijih spisatelja mlađe generacije Kristiana Novaka, "Ciganin, ali najljepši".

- Jedan od najiščekivanijih romana sezone uređuje Kruno Lokotar, a pisac će se za vrijeme Interlibera na štandu OceanMora družiti s posjetiteljima i potpisivati svoj novi roman - najavio je urednik Neven Vulić.

Od naslova koje taj nakladnik planira prvi puta predstaviti hrvatskim čitateljima na Interliberu, izdvojio je i roman "Virginie Despentes: Vernon Suboteks I" poznate francuske književnice i kulturne kritičarke Virginie Despentes.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: