Prva izložba posvećena svetom Vlahu

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja koja je ujedno prva sveobuhvatna izložba posvećena sv. Vlahu, pred javnost donosi 339 različitih eksponata koji su nastajali kroz stoljeća nadahnuti likom tog sveca.

uzinich-vlaho2.jpg
Objavljeno:
 
17.05.2012 00:00

Izložba "Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti" u organizaciji Dubrovačkih muzeja otvorena je u Kneževu dvoru i žitnici Rupe u srijedu, 16. svibnja, u nazočnosti velikog broja Dubrovčana. Na otvorenju su govorili ravnateljica Muzeja Pavica Vilać, dubrovački biskup Mate Uzinić i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Otvorena je u povodu obilježavanja 140. obljetnice utemeljenja Dubrovačkih muzeja, 1040. obljetnice Feste sv. Vlaha te uvrštavanja Feste na UNESCO-vu listu zaštićene nematerijalne baštine svijeta 2009. godine.

Riječ je o središnjoj ovogodišnjoj izložbi Dubrovačkih muzeja koja je ujedno prva sveobuhvatna izložba posvećena sv. Vlahu, a pred oči javnosti donosi 339 različitih eksponata koji su nastajali kroz stoljeća nadahnuti likom sv. Vlaha. Od toga su 252 izloška posuđena, a najveći posuđivač je Dubrovačka biskupija.

Cilj ovog projekta, kako je istaknula ravnateljica Vilać, je podići razinu svijesti o značenju svetoga Vlaha za Dubrovnik i prepoznatljivosti dubrovačkog nebeskog zaštitnika. Izložba je poziv na zaštitu i očuvanje nematerijalnog i materijalnog naslijeđa koji je temelj našeg identiteta, istaknula je ravnateljica Muzeja.

Na izložbi se mogu vidjeti moćnik glave sv. Vlaha iz XI. stoljeća, skulpture i slike sveca, misne knjige i posuđe, povelje, pečati, prikaz Feste sv. Vlaha kroz stoljeća, popis festanjula, odjeća s feste, barjaci s likom sv. Vlaha itd. Izložba koja se nalazi na dvije lokacije podijeljena je u tri cjeline: kult sv. Vlaha, razvoj štovanja u starom Dubrovniku te umjetnička djela i državna simbolika nadahnuta sv. Vlahom. Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 31. srpnja.

Citirajući rečenicu iz kataloga "I dok drugi gradovi imaju svojega sveca zaštitnika, u Dubrovniku svetac ima svoj Grad", biskup Uzinić je rekao: "Ova izložba će to dočarati, ali meni se kao biskupu postavlja pitanje, je li to baš tako. Ima li doista sv. Vlaho svoj grad? On ima zidine ovog grada, on ima i svoju crkvu u ovom gradu. Ali, ima li Grad? Glavašević je za Vukovar govorio – grad to su ljudi. Sv. Vlaho ima ovaj grad, a tko ima njegove ljude? Je li nam ponekad sv. Vlaho postao tek sredstvo da bi se pohvalili, da bi zaradili, ili mu dopuštamo da on ipak bude gospodar ovog grada. A bit će, ako postane gospodar njegovih ljudi, ako stanovnici ovog grada doista budu ljudi sv. Vlaha. Ja se nadam da će ova izložba koja pokazuje da je u prošlosti sv. Vlaho doista imao ovaj grad, i ta činjenica je urodila bogatim plodovima koje ćemo vidjeti, učiniti ono čudo od čudesa, i ovaj grad danas pretvoriti u grad sv. Vlaha, kako bismo bili ne samo oni koji se hvale svojom prošlošću nego i oni koji u sadašnjosti pokazuju da pripadaju sv. Vlahu.“

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: