Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' otvorena kod kapucina u zagrebačkoj Dubravi

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ autorskog trija Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića svečano je otvorena u nedjelju 10. travnja 2016. u samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića franjevaca kapucina u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi.

Izlozba-3.JPG
Autor
Katarina Erdić/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.04.2016 19:06

Izložbu su, uoči dolaska neraspadnutoga tijela drugoga proglašenog hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatsku, zajednički organizirali Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'', Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić''. O izložbi su uz autore govorili samostanski gvardijan fra Juro Šimić, vlasnica galerije ''Laudato'' Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. U glazbenom je dijelu otvorenja nastupila klapa ''Janjevo'', a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' dr. Tanja Baran.

Okupljene je u ime samostanske zajednice sv. Leopolda pozdravio gvardijan fra Juro Šimić  ističući da su pred vjernicima u Hrvatskoj veliki dani u kojima će baš ova generacija dočekati tijelo sv. Leopolda, a da je postavljena izložba, velikim dijelom posvećena sv. Leopoldu, lijep uvod u sve ono što će se dogoditi.

Vlasnica ''Laudata'' Ksenija Abramović govorila je o svevremenoj poruci izloženih djela, koja svoj korijen po djelovanju svetaca ima u prošlosti, aktualizirana je u sadašnjosti, a njen doseg, obuhvaćanje, nadilazi prostor i vrijeme, pa duh tih Bogu odanih ljudi želi usmjeriti naš pogled prema vječnosti.

Likovni kritičar Stanko Špoljarić istaknuo je da je svaka od postavljenih slika razgovor umjetnika sa svecem pa da uz njih osjećamo da vjerujemo, jer su proizašle iz umjetničke snage s jedne strane, a s druge iz vjerničkoga zanosa.

Josip Botteri Dini je naglasio da smo svi započeli hodočašće k sv. Leopoldu koji nam stiže.

- Ganutljivo je to da iz tuđine ovamo dolazi naš hrvatski svetac. Hvala Bogu koji je njemu davao snage da može biti snaga za nas. Bio je molitelj za jedinstvo kršćana jer je rodom iz Boke kotorske u kojoj je itekako osjećao podijeljenost Crkve. U našim smo slikama donijeli slutnje onoga o čemu vjernik razmišlja dok moli, donijeli smo naše meditacije i molitve kroz likove u kojima smo tim svetim uzorima pokušali biti blizu – naglasio je Botteri Dini.

Govoreći o svojim nadahnućima Ana Marija Botteri Peruzović posvjedočila je da je slikajući sv. Leopolda na momente osjetila njegovu prisutnost, kao što se obično događa kada se slika neki portret i želi se doprijeti u osobu koju se želi prikazati.

Hrvoje Marko Peruzović izrazio je nadu da će dio njihovih likovnih meditacija i onoga što su oni kao umjetnici osjećali pomoći i publici da osjeti. Na kraju je provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević otvorio izložbu nazvavši umjetnike Botteri - Peruzović misionarima kršćanske kulture s hrvatskim pečatom.

Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' poznatih hrvatskih akademskih slikara ponajprije je bila oblikovana za 7. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su bili održani krajem svibnja 2015. u Križevcima. Zatim je izložba bila postavljena u Muzeju grada Trogira pa u dominikanskom samostanu u Splitu i u dominikanskom samostanu na zagrebačkoj Peščenici. Izložbu prati bogat katalog sa stručnom analizom postava te s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih.

Izložba će u samostanu sv. Leopolda biti otvorena do svečeva spomendana 12. svibnja.

Fotogalerija
IMG_7403
IMG_7411
IMG_7346
IMG_7397
IMG_7345
IMG_7344
IMG_7340
IMG_7422
IMG_7413
IMG_7415
IMG_7400
IMG_7338

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: