Izložba Ivane Ćavar ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" otvorena u Splitu

Izložbu je proglasio otvorenom fra Jure Šarčević, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije.

izlozba.JPG
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
T.Baran
Objavljeno:
 
27.09.2017 11:14
Izložba akademske slikarice Ivane Ćavar ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" otvorena je u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato" iz Zagreba i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana dr. Stjepan Kranjčić, a pod pokroviteljstvom Hrvatske redovničke konferencije, u petak navečer 22. rujna u prepunoj Pinakoteci franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.

Uz autoricu u programu je sudjelovao likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Voditeljica programa bila je predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Izložbu su u zajedništvu organizirali Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'', Hrvatska redovnička konferencija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić''. Izložba će se moći pogledati do 22. listopada.

Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' Ivane Ćavar suvremeni je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje je autorica oblikovala za 9. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja ove godine. Ćavar se predstavila s dvadeset slika hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici ulja na platnu veličine 100x72, među kojima su sv. Nikola Tavelić, sv. Leopold Bogdan Mandić i sv. Marko Križevčanin.

Izložba će nakon Splita biti postavljena na blagdan zaštitnika umjetnika bl. Angelica 18. veljače 2018. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici te na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića 11. svibnja 2018. u sv. Mandiću posvećenom samostanu i crkvi u zagrebačkoj Dubravi.
 
Izložbu prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana.

Preuzimte plakat za izložbu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: