Izložba "Sveta mjesta starih Zagrepčana/Hodočasnička odredišta Zagrepčana u 17. i 18. stoljeću"

U Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici tada je postojalo mnoštvo mjesta gdje se Marija častila što rječito govori o omiljenosti Blažene Djevice Marije među tadašnjim stanovništvom.

gregl.jpg
Autor
zagreb.info/Laudato/M.R.
Fotograf
Miljenko Gregl/mgz.hr
Objavljeno:
 
12.12.2015 10:27

Izložba jest krajnji rezultat trogodišnjeg projekta Hodočašća – europske poveznice financiranog sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ona se zasniva na činjenici da smo s dvije zagrebačke povijesne lokacije, Dolac i Remete, imali sreću baštiniti 210 primjeraka religijskih medaljica, od kojih je njih sedamdesetak tijekom 17. i 18. stoljeća donešeno u Zagreb iz 22 europska hodočasnička odredišta.

Izložba je otvorena 3. prosinca, a autor izložbe je muzejski savjetnik Boris Mašić.
 
Podatak da su među njima 22 marijanska svetišta, uz činjenicu da je u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici tada postojalo mnoštvo mjesta gdje se Marija častila, rječito govori o omiljenosti Blažene Djevice Marije među tadašnjim stanovništvom.
 
Izložba je zamišljena kao svojevrsna karta Europe na kojoj valjkasti postamenti tlocrtno simboliziraju točku, odnosno, poziciju hodočasničkog odredišta na geografskoj karti. Na svakome od valjaka preko fotografija i tekstova ekspliciraju se najznačajniji podaci o pojedinom svetištu pa se na izložbi, primjerice, može vidjeti oltar iz Sonntagberga, slikovni prikaz legende o čudu koje se desilo zagovorom Marije na današnjoj Svetoj Gori kod Nove Gorice, ili milosni kip Marije iz Marije Bistrice.

Svako od hodočasničkih odredišta argumentirano je medaljicom donešenom iz njega, a zemljopisna karta s označenim mjestima hodočašćenja, svojevrsna je sublimacija izloženog sadržaja.
 
Religijske medaljice
 
U Remetama su medaljice pronađene u grobovima pored crkve u koja su tijekom 17. i 18. stoljeća pokapani žitelji tadašnjeg pavlinskog samostana, ali i njegovi dobročinitelji. Preostale medaljice pronađene su početkom 20. stoljeća u kripti crkve sv. Marije na zagrebačkom Dolcu.
 
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: