Izložba fotografija inspirirana životom sv. Nikole Tavelića

Prvoga dana 57. Teološko-pastoralnog tjedna u utorak, 24. siječnja u prostoru Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati otvorena je izložba fotografija „Put sandala. Život sv. Nikole Tavelića prema izvješćima o mučeništvu" čiji je autor Jasmin Fazlagić.

41149.jpg
Autor
IKA/Laudato/N.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.01.2017 16:29

Izložbu je priredilo Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića iz Šibenika, u ime kojeg je pozdravnu riječ uputio rektor fra Ivan Bradarić, OFMConv. Pojasnio je, kako je riječ o izložbi koja je pred blagdan sv. Nikole Tavelića prošle godine bila otvorena u Šibeniku.

- Želja je životopis sv. Nikole kroz fotografije ovdje predstaviti svekolikom svećenstvu hrvatskoga govornoga područja koji se svake godine okuplja na svom godišnjem susretu - rekao je fra Bradarić.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Nikica Poljičak rekao je da je lijepo biti ovdje s mišlju da je baština samostane sv. Frane iznimno značajna za grad Šibenik i šibenski kraj, ali mnogo znači i u nacionalnom smislu.

- Ta baština je iznimno bogata u materijalnom smislu i zahvaljujući pothvatu franjevaca konventualaca koji rade na prezentaciji toga blaga - rekao je tajnik Poljičak te je ukazao na lik sveca.

Podsjetio je, kako je samostan dao značajne pojedince u bogatoj povijesti Šibenske Crkve, a i prvi šibenski biskup bio je poglavar ovoga samostana.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je podsjetio kako je prošle godine grad proslavio 950 godina svog prvog spomena, te je doživio buđenje zahvaljujući valoriziranju svoje povijesne, kulturne i nacionalne baštine.

- I ova je izložba jedna od neispričanih priča, jer "Put sandala" je samo jedna od skrivenih povijesnih činjenica koje taj grad baštini. Naš je zadatak zajedno s vama, jer upravo Crkva i vjera čuva povijesnu i nacionalnu tradiciju da prikažamo i pokažemo u prvom redu našim sugrađanima, stanovnicima naše domovine i svijeta - rekao je gradonačelnik te zahvalio samostanu sv. Frane na prinosu proslave 950 godina prvoga spomena grada.

Otvarajući izložbu, šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalio je fra Ivanu Bradariću na njegovoj upornosti da je slike životu sv. Nikole prenio i u Zagreb.

- Ovaj tjedan je posvećen dijalogu, ovaj slike su svjedočanstvo jednog dijaloga koji nije imao sretan završetak, ali je ostavio svjedočanstvo spremnosti da se život žrtvuje za Krista, za vjeru u uskrsnuće. Pa neka ove slike, posluže tom svjedočanstvu vjere i bude poticaj da i mi budemo spremniji životom, a onda i što Gospodin od nas bude tražio svjedočiti Kristovo uskrsnuće - rekao je biskup Rogić.

U glazbenom dijelu otvaranja sudjelovali su Nina Kobler, sopran i mo. Milan Hibšer.

Izložba se može razgledati za vrijeme trajanja 57. Teološko-pastoralnog tjedna do 26. siječnja u učionici likovne umjetnosti (preko puta školskog bara). Po završetku TPT-a izložba će biti postavljena u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: