Produljena izložba ikona „Maria– Lux Fidei“ Borisa Grkovića

Produljena je izložba oltarnih slika „Maria – lux fidei“ ikonopisca Borisa Grkovića koju je priredio Nadbiskupijski pastoralni institut. Radi se o slikama s motivom Bogorodice s djetetom koje se nalaze u svetištima na našem Jadranu.

lux3.jpg
Objavljeno:
 
13.06.2013 11:35

„Maria – lux fidei“ naziv je izložbe oltarnih slika ikonopisca Borisa Grkovića koju je priredio Nadbiskupijski pastoralni institut. Radi se o slikama s motivom Bogorodice s djetetom koje se nalaze u svetištima na našem Jadranu.

Izložbu je 10. svibnja 2013. godine u prostorijama Instituta, svečano otvorio mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a zbog velikog zanimanja javnosti produljena je do 6. srpnja.

Postav izložbe sastoji se od 28 ikona, a posjetitelji kroz edukativni dio izložbe mogu više saznati o ikonopisnom stvaralaštvu, tipovima bogorodica, boji i zlatu  te simbolima na ikonama.

Borisu Grkoviću ovo je od 1993. godine, sedamnaesta samostalna izložba od kojih je pet bilo u inozemstvu. Njegovo stvaralaštvo do sada je u svakoj prigodi bilo odlično ocijenjeno. Činjenice koje govore tome u prilog su njegovi radovi poklonjeni papi Ivanu Pavlu II, prigodom njegova prvog posjeta Hrvatskoj.

Rad gospodina Grkovića je i zavjetni dar Hrvatske biskupske konferencije za hodočašće u Mariazell prigodom proslave Srednjoeuropskog katoličkog dana. Prilikom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, u listopada 2011. izradio je Gospu od Kamenitih vrata koju je kardinal Josip Bozanić papi poklonio u zagrebačkoj prvostolnici.

Njegove Bogorodice nalaze se u svetištima u Remetama i Samoboru, u zbirkama g. Aloisa Mocka, vicekancelara Republike Austrije u miru, austrijskog veleposlanika Andreasa Berlakovicha, mons. Gulia Einaudia, prvog nuncija u RH te mnogih drugih poznavalaca ove umjetnosti.

Izložbu se može razgledati u radno vrijeme Instituta od 8 do 16 sati ili za događanja u Institutu koja se održavaju u drugo vrijeme. Skupine izložbu mogu razgledati uz najavu na broj telefona: 01/5522-000 ili elektroničku poštu: pastoralni.institut@zg-nadbiskupija.hr i u drugo dogovoreno vrijeme.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Izvor: Laudato

Fotogalerija
Slika1
lus
lux

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: