Knjiga "Prijatelju koji ne vjeruje"

Knjiga "Prijatelju koji ne vjeruje" autora nadbiskupa Vincenza Paglie, predsjednika Papinskog vijeća za obitelj, objavljena je u izdanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa Koncila iz Zagreba.

knjiga.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.J.S
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.01.2015 14:42

Na hrvatski jezik preveo ju je Hrvoje Kalem.
Knjiga donosi prikaz izabranih tema kojima se u svojem promišljanju bavi teologija, osobito nakon Drugoga vatikanskog koncila, a koje su postale posebno aktualne devedesetih godina 20. st. i kasnije. Među njima valja istaknuti teme o odnosu vjere i razuma, vjere i znanosti, promišljanja o međureligijskom dijalogu, o činu vjere, o krizi vjere, Bogu koji se katkad čini odsutnim iz vjernikova života, zatim razmišljanje o kršćanskoj molitvi, o smrti, čovjekovoj tjeskobi pred smrću…

Naslov knjige upućuje na autorovu nakanu: obraćajući se prijatelju koji ne vjeruje (ali ne samo njemu), Paglia nastoji pronaći sklad između vjernika i onih koji ne vjeruju tj. između vjernika i tragatelja za istinom. To je posebno očito kad autor obrađuje teme poput međureligijskog dijaloga te odnosa vjere i razuma i vjere i znanosti, pri čemu je vidljiv stav prijateljstva, koji krasi autorovo obraćanje onima koji ne vjeruju. Pritom nijednu od spomenutih tema autor ne obrađuje krajnje iscrpno, ne ulazi u duboka teološka promišljanja konfrontirajući različite teološke stavove, već radije uvodi u spomenute teme i ostavlja prostor čitatelju da o njima dodatno promišlja.

Privlačnosti knjige pridonosi i pripovjedački stil pisanja, za koji se autor odlučio i koji će biti od pomoći i onima koji imaju solidno teološko znanje, kao i onima koji su tek otkrili svoje zanimanje za teološke teme.

Vincenzo Paglia rođen je 20. travnja 1945. godine u mjestu Boville Ernica, Provincija Frosinone (Italija). Magisterij iz filozofije i teologije stekao je na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu, a magisterij iz pedagogije na Sveučilištu Urbino u Italiji.

Za svećenika Rimske biskupije zaređen je 1970. Bio je rektor crkve Sv. Egidija u Trastevereu, u Rimu, i jedan je od osnivača Zajednice sv. Egidija. Župnik Svete Marije u Trastevereu bio je od 1981. do 2000. Biskupom Biskupije Terni – Narni – Amelia postaje 2000. godine, a 2002. imenovan je predsjednikom međunarodnoga Katoličkoga biblijskog saveza.
Članom Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije bio je imenovan 2011., a od 2012. predsjednik je Papinskog vijeća za obitelj.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: