Kritike na račun filma 'Dvojica pape': Benedikt XVI. i Franjo prikazani su ideološki

Benedikta XVI. glumi Anthony Hopkins, a kardinala Bergoglija, budućeg pape Franje, glumi Jonathan Pryce.

11.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
20.12.2019 10:19

Film 'Dvojica pape' produkcijske kuće Netflix usredotočena je na nekoliko zamišljenih sastanaka između pape Benedikta XVI. i kardinala Jorgea Bergoglija u razdoblju između konklave 2005. godine koja je izabrala kardinala Ratzingera i konklave 2013. godine koja je izabrala kardinala Bergoglija.

Benedikta XVI. glumi Anthony Hopkins, a kardinala Bergoglija, budućeg pape Franje, glumi Jonathan Pryce.

Iako producenti kažu da je film fikcija, režiser je izjavio da film predstavlja njegovo razumijevanje vrijednosti pape Franje. Međutim, kritičari naglašavaju da film ne predstavlja papu Benedikta i papu Franju nego zapravo odražava ideološki pristup toj dvojici.

- Shematska uloga pape Benedikta XVI. kao krutog nazadanjaka i budućeg pape Franje kao revolucionaa koji reformira, nema nikakve veze sa stvarnošću bilo kojeg čovjeka, nego sa dramatičarskom potrebom za sukobom i ideološkom sklonošću pripovijedanju o progresivnom oslobađanju koje pobjeđuje skriveni tradicionalizam - rekao je za CNA Steven Greydanus, filmski kritičar i utemeljitelj portala decentfilms.com.

Istaknuo je da je teza filma da Benedikt predstavlja sve što nije u redu s prošlošću Crkve, dok je Franjo sve što treba za Crkvu u budućnosti.

Benedikt je uzaludni, ambiciozni papa kojeg je Bog odbacio, dok je Franjo prizemni, odvojeni pastir, kojeg je Bog odabrao da nas vodi u budućnost - kazao je Greydanus.

Po njemu tretiranje Benedikta i Franje kao simbola antitetskih ideja, po kojoj se svaki se svemu za što se drugi zalaže, nije samo nepravedno za obojicu, nego uvećava polarizirani, redukcionistički model sukoba u Crkvi, a u konačnici i same Crkve.

- Konzervativizam nasuprot liberalizmu je tako iscrpljen i blještav okvir za rješavanje vrlo ozbiljnih izazova s ​​kojima se Crkva danas suočava - rekao je Greydanus.

Redatelj filma Fernando Meirelles priznao je da je namjeravao napraviti dihotomiju između pape Benedikta i pape Franje.

- Kad sam prvi put pročitao scenarij, za mene je bilo vrlo jasno: Imao sam dobrog i lošeg papu. Bio sam puno simpatičniji prema papi Franji, pogotovo zato što nisam znao mnogo o papi Benediktu - kazao je Meirelles.

Jorge Milan, profesor audio-vizualne komunikacije na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu, rekao je da je u filmu očito prikazano kako je Ratzinger na konzervativnoj strani: dosadan je, uvijek vrlo ozbiljan, ponekad čak i ljutit, dok je Francis prikazan kao progresivan i simpatičan lik. Slično je rekao i njegov kolega Enrique Fuster.

- Taj prikaz ne čini pravdu prema papi Benediktu - rekao je Fuster.

Samo jedna kratka scena u filmu tretira to pitanje, s tim što je Benedikt XVI. „Priznao“ prošli grijeh kardinalu Bergogliju na takav način da insinuira na njemačkog papu koji je znao za seksualno zlostavljanog meksičkog svećenika i osnivača Kristovih legionara, Marciala Maciela Degollada , ili nije djelovao ili je predugo čekao na akciju.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: