Kršćanska povijest Rima otkrivena u 3D produkciji

Izuzetan projekt Vatikana i Švedske omogućava pregled arhitektonske povijesti kršćanskog Rima u 3D produkciji, prenijela je 3. listopada Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency, CNA).
utorak, 04. listopada 2011. u 00:00
Izuzetan projekt Vatikana i Švedske omogućava pregled arhitektonske povijesti  kršćanskog Rima u 3D produkciji, prenijela je 3. listopada Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency, CNA). 
 
„Takav projekt nazivamo izgrađujućom arheologijom“, pojasnio je za CNA Olof Brandt iz Papinskog instituta za kršćansku arheologiju. Brandt trenutno radi na 3D studiji Lateranske krstionice, koja se nalazi pored Lateranske bazilike sv. Ivana.  
 
Kako je rekao, riječ je o arheologiji koja se temelji na postojećim strukturama, ali iz kojih se iščitava prošlost preko zidova građevine. 
 
Brandt je istaknuo da postoje znakovi koji otkrivaju kako i kada se krstionica nadograđivala – od temelja iz 4. stoljeća do prozora iz 16. stoljeća.  
 
„Stoga, kratkim pogledom na zgradu, odmah se razumije povijest građevine. Bila je rekonstruirana, ponovno izgrađivana u različitim stilovima i u različitim vremenskim razdobljima. To je ono što smo došli proučavati.“
 
U ovom projektu koriste se najnovije tehnike u 3D produkciji. Tisuće digitalnih fotografija krstionice koriste se u procesu, pomoću kojih se virtualno ponovno izgrađuje trodimenzionalna građevina.  
 
Izvor: CNA
Da biste komentirali, prijavite se.