Lepoglavski festival ove godine posvećen nakitu od čipke

Međunarodni festival čipke, koji se održava od 18. do 21. rujna u Lepoglavi, ove je godine posvećen čipki kao nakitu, a obuhvatit će i izložbu nakita iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

cipka.jpg
Autor
Hina/Laudato
Fotograf
www.atklepoglava.hr
Objavljeno:
 
19.09.2014 08:56

Manifestacija je otvorena u četvrtak, 18. rujna, a do kraja festivala moći će se razgledati izložba čipke s Hvara, Raba, Splita, Čakovca, Sikirevaca i Križevaca, ali i čipke iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Poljske, istaknuto je danas na konferenciji za novinare održanoj u Varaždinu.

Izložba iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom "Nakićeno, nenakićeno – čipka na ženskom modnom priboru od 1800.-1900." bit će postavljena u lepoglavskom Domu kulture, a na istoj će se lokaciji bit postavljena i izložba pod nazivom "Budi svoj u Europi", izložba nakita i modnih dodataka od čipke te drugih tehnika izrade ručnih radova iz Slovenije, Španjolske, Malte, Hrvatske, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Švedske.

Na ovogodišnjem Festivalu, osim čipki iz Hrvatske, predstavit će se i čipke iz još 12 zemalja, a kao i prošlih godina izložit će se šator od čipke japanske autorice Akiko Sato. U Pavlinskom samostanu moći će se pogledati izložba nakita "Lace 4 fashion" autora iz Francuske, Njemačke, Estonije, Češke i Italije.

Izložbama "Rasplitanje, keranje, necanje" te "Eho prošlosti, glasovi budućnosti" koja sadrži replike nakita, ukrasnih predmete i novaca iz sarajevskog Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, predstavit će se čipkarstvo te zemlje koja je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala.

U sklopu festivala, u petak, 19. rujna, u Crkvi Blažene Djevice Marije u Lepoglavi bit će održan koncert Sandre Bagarić, ambasadorice Festivala koja je na konferenciji za novinare istaknula da je lepoglavski festival uistinu nešto posebno te da joj je drago što će i ona sudjelovati u toj manifestaciji.

Osim brojnih radionica i predavanja, u subotu će se održati i okrugli stol na temu "Zakonska regulativa i mogućnost djelovanja pojedinca s posebnim vještinama, znanjima i umijećima". Istoga se dana otvara i 5. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Organizatori festivala, Turistička zajednica grada Lepoglave i Udruga Ekomuzej Lepoglava, pripremili su i bogat popratni zabavni program kao i sadržaje za najmlađe.

Zadnjega dana Festivala, u nedjelju, u poslijepodnevnim satima bit će podijeljene diplome 11. generaciji polaznika Škole lepoglavske čipke.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: