Listopadska Kana: Pronađimo zadovoljstvo obraćajući pažnju na ono što već imamo

Kana se i u ovom broju bavi suvremenim temama koje prate svakog člana obitelji.

9.jpg
Autor
ks.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ks.hr
Objavljeno:
 
14.10.2019 11:36

Već u prvom dodiru s novim brojem Kane čitatelj će osjetiti toplinu – jesenskih boja, sadržajnih motiva i poruka tekstova. Središnji dio ovog broja čine dva intervjua. „Donijeti radost i mir“ naslov je intervjua sa sestrom Ivančicom Fulir, Zagrepčankom koja je napustila posao ekonomistice u međunarodnoj tvrtki postavši redovnicom koja danas djeluje na jugozapadu Ukrajine.

Osim njezine zanimljive životne priče, tu je i intervju s rabinom Židovske vjerske zajednice „Bet Israel“, dr. sc. Kotelom Da-Donom, u povodu 25 godina uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Izraela. „Židovstvo i evanđelje“ tekst je fra Darka Teperta koji se sjajno nadovezuje na spomenuti intervju.

Rubriku duge tradicije, Pitanje sadašnjega trenutka, Josip Grbac u ovom je broju posvetio pitanju zdrave i patološke duhovnosti i religioznosti, dok se Stjepan Baloban u svojoj kolumni bavi pitanjem „Zašto se smanjuje zanimanje vjernika laika za teologiju“.

„Kršćanin samo pred Bogom pada na koljena. Kršćanin se samo Bogu klanja i njemu jedinomu služi“, piše već u uvodnom dijelu Autoškole za kršćane Nikola Kuzmičić koji se ovoga puta osvrnuo na temu progona. Kojih je pet motiva ovoga puta Ante Jerković obradio u svojoj rubrici Samo pet stvari otkrit ćete uz intrigantan naslov „Drskost gospodina Kuzika“. O. Bono Zvonimir Šagi aktualizirao je temu smisla crkvenog poslanja u svijetu koja se tiče svakog od nas, jer kako piše, „nama kršćanima, razumije se, uvijek je polazište Isus, njegov primjer, riječ“. Pokoju riječ pročitajte i o Mariji u tekstu Martine Vuk, „Djevica Marija, vjera i mi“, a među nekoliko poticajnih tekstova zapazit ćete i onaj s. Veronike Mile Popić, „Čistimo se istinom“ te „Perspektivu“ Jeronima Bana. Žensku stranu medalje ovoga je puta „ispisala“ povjesničarka, prof. dr. sc. Tihana Leutić o „sveučilištarki“ i prvoj „domagojki“ Boženi Kralj, dok se temom obrazovanja bavio sociolog Damir Miloš u tekstu „Glasno oko sadržaja, šaptom o formi obrazovanja“.

Kana se i u ovom broju bavi suvremenim temama koje prate svakog člana obitelji pa se tako u Obiteljskom savjetniku može pročitati kako slikovnicom zamijeniti mobitel u dječjim rukama, u Odgoju za medije kako prepoznati ovisnost o internetu (2), a tu je i tekst uz Međunarodni dan starijih osoba, idealan za promišljanje o jeseni života, „O, kako je lijepa mudrost starijih“ koji potpisuje Slavica Dodig.

Josip Sanko Rabar donosi snažnu meditaciju na temu samoubojstva, rubrika Aktualno osvrće se na svjetski dan migranata i izbjeglica, a pronaći ćete u Kaninim koricama i pokoje zrnce o putovanjima, zdravlju, kulinarstvu, arhitekturi, umjetnosti, politici i, dakako, kutak posvećen djeci. „Jesen je godišnje doba u kojem trebamo pronaći zadovoljstvo obraćajući pažnju na ono što već imamo“, stoji namjesto uvodne riječi uredništva Kane, a taj duh prati čitatelja i kada sklopi pročitane stranice ovoga broja.

91.jpg

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: