Međunarodna orguljaška škola

U Zadru je počela prva Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike.

orgulje-Stosija2.jpg
Objavljeno:
 
06.07.2012 00:00

U Zadru je počela prva Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike. Sedmodnevni program održava se u dvorani sjemeništa Zmajević, a susret organiziraju Institut za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i Zadarska nadbiskupija.

Cilj manifestacije je proširivanje znanja crkvenih glazbenika, upoznavanje s novom orguljaškom literaturom i produbljivanje znanja iz liturgike.

U tijeku škole održat će se i više orguljaških koncerata u zadarskoj katedrali, profesora i polaznika škole. Škola nudi individualni rad s polaznicima na orguljama u zadarskoj katedrali, crkvama Sv. Šime i Sv. Frane te zajednička predavanja iz crkvene glazbe.

Zadar je izabran zbog bogate glagoljaške baštine i velikog broja različitih vrsta orgulja na kojima se nastava održava uz svakodnevno vježbanje. Time se omogućuje postizanje autentične interpretacije skladbi različitih razdoblja i umjetničkih pravaca.

Polaznici u Zadru kroz predavanja o organografiji i praktično vježbanje upoznat će orgulje u katedrali Sv. Stošije iz radionice Eisenbarth. To su veličinom treće orgulje u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Đakova, a kvalitetom izrade - po volumenu, tipu dispozicije i velikim mogućnostima muziciranja među najboljima su u regiji.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: