Međunarodni festival folklora u Karlovcu

Međunarodni festival folklora (MFF) održat će se u Karlovcu od 5. do 11. srpnja, a na njegovu osamnaestom izdanju nastupit će 180 plesača iz dviju američkih saveznih država - Utah i Hawaii, te iz Bugarske, Slovačke, Makedonije i Hrvatske, najavili su organizatori u srijedu u Karlovcu.

festival-folklora.jpg
Autor
www.hina.hr
Objavljeno:
 
24.06.2015 16:34

Direktor festivala Željko Štajcer, koji je i predstavnik CIOFF-a za Hrvatsku - organizacije za njegovanje folklorne baštine pod pokroviteljstvom UNESCO-a, rekao je da je taj festival do sada ugostio oko dvije tisuće vrhunskih folkloraša iz četrdeset zemalja sa svih kontinenata te se, smatra, može slobodno reći da je MFF postao vodećom kulturnom manifestacijom Karlovačke županije, važna i za Hrvatsku.

Dokaz kvalitete festivala je i certifikat CIOFF, koji je festivalu dodijeljen na godišnjoj skupštini CIOFF-a 2013. godine u Meksiku. Na festivalu se svake godine predstave kvalitetne i nerijetko vrlo egzotične grupe koje publici približe tradicijsku kulturu raznih naroda svijeta i domaći folklor što Karlovac i Hrvatsku u cjelini čine dijelom svjetske kulture i narodne baštine.

„U kulturnom smislu festival je dio svjetskoga kalendara prezentacije folklorne baštine, a kroz to je Karlovac u Europi u gornjem vrhu cijenjenih festivala, po CIOFF-ovoj ljestvici kvalitete“, rekao je Štajcer. Istaknuo je da brojni plesači iz svijeta žele doći na festival kako bi pridonijeli očuvanju i opstanku tradicijske kulture i njezinu opstanku koja, uvjeren je Štajcer, mora biti strateški zaštićena na državnoj i lokalnoj razini što sada nije slučaj.

Tajnica festivala Kristina Medarić izvijestila je da se za 18. MFF prijavilo 360 grupa, te istaknula da je bilo teško odabrati samo pet, ali ih se zbog financijskih razloga nije moglo pozvati više više jer se svim koji će nastupiti treba osigurati puni pansion i najmanje tri do pet eura džeparca dnevno. Podsjetila je da se prošlih godina trošilo po 350.00 ili 400.000 kuna, a sada nedostaje još 30.000 kuna da bi se zatvorilo minimalnih 210.000 kuna, unatoč činjenici da gosti borave u Učeničkom domu, te da će Žitoproizvod i Kim donirati svoje proizvode za prehranu sudionika.

Govoreći o štednji Štajcer je rekao kako, usprkos tomu, produkcija mora biti na visini jer certificirani festival ovoga nivoa ne može ići ispod nekih standarda, pa se štedi na promociji i drugim stvarima. Međutim, upozorio je, ako grad Karlovac i Karlovačka županija i narednih godina budu sponzorirali samo 65.000 kuna i 70.000 kuna perspektiva festivala bit će ugrožena jer su se, dodao je, broji slični festivali diljem svijet ugasili jer ima sve manje sponzora.

Izazov organizatorima će ove godine biti i dogovor s grupom iz Utaha, sa sveučilišta Brigham Young koji trebaju naučiti jednu koreografiju iz Hrvatske, jer su oni poluprofesionalna grupa koja izvodi međunarodni folklor i iz svake se zemlje u kojoj gostuju vraćaju s naučenom domaćom koreografijom.

S Havaja dolazi grupa „Halau Na Wai Ola“, iz Slovačke „Živel“, iz Makedonije „Bitola“, te iz Bugarske „Odessos“, a nastupat će i Folklorni ansambl „Matija Gubec“ iz Karlovca, kao domaćin i organizator MFF-a.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: