Mladi folkloraši iz Chicaga na turneji

Predstavnici folklorne skupine Hrvatske škole "Kardinal Stepinac" iz Chicaga su na dvotjednoj turneji po Hrvatskoj i BiH,u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

klub-stepinac2.jpg
Objavljeno:
 
06.07.2012 00:00

Predstavnici folklorne skupine Hrvatske škole "Kardinal Stepinac“ iz Chicaga su na dvotjednoj turneji po Hrvatskoj i BiH, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Šezdesetero mladih pored Zagreba, posjetit će Veliku Goricu gdje će sudjelovati na Međunarodnoj smotri folklora, potom Vukovar, Osijek, Đakovo gdje će nastupiti na čuvenim Đakovačkim vezovima. Put  će nastaviti prema Sarajevu, Međugorju, Dubrovniku, Korčuli, Šibeniku te svetištu u Udbini.

Hrvatska škola "Kardinal Alojzije Stepinac" utemeljena je 1973. godine i bio je to početak prve organizirane hrvatske škole u Chicagu.

Glavna svrha škole je učiti djecu hrvatski jezik, kulturu i povijest. Pri školi postoji i "Klub Stepinac" koji je osnovan 1988. godine. Taj klub je plesačka skupina koja je do sada nastupala na nekoliko većih hrvatskih folklornih festivala, u Clevelandu, Londonu, Detroitu i Pittsburghu pod pokroviteljstvom Hrvatske katoličke zajednice i drugih udruga.

Hrvatska škola bila je posebice aktivna u tijeku Domovinskog rata 90-ih godina, kad je prikupila puno pomoći za Hrvatsku, a trojica njezinih bivših đaka borila su se u Hrvatskoj vojsci za slobodu Domovine: Robert Šego, Jure Rudman i John Kosić. Oni su bili i prvi đaci Škole "Kardinal Stepinac".

Od godine 2004. Škola je bila prva u Americi koja je organizirala radionice za djecu.

Izvor: Laudato

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: