Mladi i lutke na predzadnjem danu Festivala kršćanskog kazališta

Lutkarska predstava ''Prvi grijeh'', lutkarsko-plesna točka ''Kad ruke progovore'' i dramsko-scenska igra ''Ozana'' na programu su za petak 10. lipnja 2. Festivala kršćanskog kazališta.

Prvi-grijeh-2.jpg
Autor
Festival kršćanskog kazališta/Laudato/M.P.
Fotograf
Festival kršćanskog kazališta
Objavljeno:
 
10.06.2016 12:41

Program započinje u 20 sati u dvorani Sv. Franje na Svetom Duhu. Ulaz je slobodan.
 

''Prvi grijeh'', lutkarska predstava Antonije Šašo
 
Igraju: Antonia Šašo, Marijana Matoković, Paola Slavica
Praizvedba: 14.6.2013. (završni ispit iz lutkarstva UAOS)
Prva postava: Tvrtko Štajcer, Goran Zelić, Andrea Špindl i Antonia Šašo
Mentorice: Tamara Kučinović i Ljudmila Fedorova
Scenografija i lutke: Ria Trdin
Trajanje: 30 minuta
 
Lutkarsku predstavu ''Prvi grijeh'' Antonija Šašo predstavila je kao svoj završni ispit iz lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Minimalnim tehničkim sredstvima donosi vrlo zahtjevnu biblijsku tema prvoga grijeha, koja sa sobom nosi mnoštvo teško rješivih problema u inscenaciji. Odnos Boga i čovjeka prikazuje se na jedan kreativan i inovativan način, a da se ni u jednom trenutku Bog ne imenuje kao takav. Osobito je zanimljivo bogatstvo zvučnih boja u predstavi koje glumice proizvode isključivo vlastitim glasovima. Vedro i jezgrovito, a opet tako sadržajno, ovo je kazališno djelo ne samo dokaz da lutkarska predstava svojom kvalitetom i sugestivnošću može stati uz bok bilo kojoj drugoj kazališnoj formi, nego da publici može ponuditi i mnogo više.
 

''Kad ruke progovore'', lutkarsko-plesni spot
 
Izvode: Jesus Freakz, mladi župa Travno i Sopot
Redateljica: Antonia Šašo
Trajanje: 10 minuta
 
Mladi okupljeni u grupi ''Jesus freakz'' aktivni su u svojim župama Travno i Sopot od svoje krizme. Inspirirani brojnim spotovima za pjesmu ''Ljubav, to si Ti'' (You raise me up) koje su vidjeli na YouTube-u, htjeli su nešto slično napraviti i sami. Za pomoć su se obratili svojoj prijateljici Antoniji Šašo koja je osmislila koreografiju u tehnici crnog teatra. Njih 15 u mraku pod UV svjetlom bijelim rukavicama vrlo dojmljivo ilustriraju riječi pjesme. Svoju su izvedbu postavili na YouTube te imaju zavidan broj pregleda, a posebno im je zapažen nastup na zadnjem Festivalu radosne kulture u Virovitici.
 

''Ozana'', dramsko-scenska igra
 
Autor teksta: Tibor Martan, voditelj družine i dramski pedagog
Igraju: članovi dramske grupa OŠ Visoko iz Hrvatskog Zagorja
Praizvedba: Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, 2015.
Trajanje: 15 minuta
 
Dramsku grupa OŠ Visoko iz Hrvatskog zagorja prepoznatljiva je po čuvanju kajkavštine i scenskim prikazima brojnih narodnih običaja i tradicija, te njegovanju duhovnosti kroz  scenske prikaze biografija manje poznatih svetaca. Godinama nastupaju na Kajkavijadi u Varaždinskim Toplicama, LiDraNu, a sudjeluju i na Smotri dječjeg duhovnog stvaralaštva ''Dječji Kranjčić'' te Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.
Na Festivalu će izvesti svoju najpoznatiju i najuspješniju dramsko-scensku igru, Ozanu. Prema tekstu voditelja dramske grupe Tibora Martana, pratimo priču o djetinjstvu bl. Ozane Kotorske, tada Katarine Kosić, koja svoj mladi život želi posvetiti Gospodinu. Bez kostima i scenografije, u čistoj dječjoj dramskoj igri bit će izvedena i pučka pjevana Otajstva žalosne krunice. Pjevana Otajstva zabilježena su Župi sv. Vida i sv. Jurja iz Madžareva od pučkih pjevačica: Jelice Hasija, Helene Bagadur, Štefice Galina i Milke-Milice Bagadur.
 
 

Fotogalerija
Ozana-2
Kad-ruke-progovore-2

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: