Mogu li papini 'snovi' mijenjati Crkvu i svijet?

Mogu li papini 'snovi' mijenjati Crkvu i svijet jedno je od naslovnih pitanja novoga broja kršćanske obiteljske revije Kana.
Autor: Tihana Pšenko Miloš/laudato.hr/D.R. Photo: ks.hr ponedjeljak, 09. ožujka 2020. u 19:35

Pita se to u svojoj kolumni Stjepan Baloban, osvrćući se na apostolsku pobudnicu 'Ljubljena Amazonija'. Baloban među ostalim komentira zašto je papa izabrao 'drugi put' te kako je u cijeloj priči pribjegao simboličkom govoru koji je izrazio u četiri sna na koje ga potiče događanje oko ove posebne sinode. Upravo se na papina četiri velika sna o 'Ljubljenoj Amazoniji' nadovezao tekst Alde Sinkovića, protkan njihovim tumačenjima, kao i tekst Krešimira Cerovca koji u fokusu ima 'napade' na papu Franju iz redova američkoga kardinala Burkea i austrijsko-kazahstanskoga nadbiskupa Schneidera.

S obzirom na to da smo suočeni s pojavom novoga koronavirusa, ni novi broj Kane nije ostao imun na pisanje o toj temi. Tako Tonči Tadić pod naslovom 'Epidemija i manje važne teme' komentira pojavi koronavirusa u kontekstu političke i gospodarske situacije Hrvatske, dok je Josip Grbac ispisao 'Poruke epidemije koronavirusa', dotaknuvši se 'mučenika za istinu' iz Kine i posljedice koje strah ostavlja na modernoga čovjeka.

Upečatljiv dio ožujskoga broja Kane nosi i veliki razgovor s dr. Gregorom Marijom Hoffom, profesorom fundamentalne i ekumenske teologije na Sveučilištu u Salzburgu i nekadašnjim dekanom tamošnjega Katoličkoga teološkog fakulteta. Kako je Kršćanska sadašnjost prije nekoliko godina objavila njegovu knjigu 'Kritika religije danas', pitali smo ga koja su to žarišta i koje napetosti kritike religije za nas (za Crkvu i kršćanstvo) danas, kao i je li Isus bio kritičar religije i kako.

- 'Isus je, nasljedujući Ivana Krstitelja, zastupao proročku opciju, koja je već stoga u sebi nosila sukob s vjerskim autoritetima njegova doba jer je nosila apokaliptične crte. To ne odgovara dobro etabliranoj religiji, kako je zatim i sama povijest Crkve uvijek iznova dokazivala. Utoliko kritički Isus uvijek iznova izaziva i zajednicu koja se poziva na njega. Kritika religije potrebna je radi određivanja racionalne nosivosti vlastite vjere, radi kritičkoga propitivanja, kao kritika ideologije - kazao je Hoff.

Komentirao je i aktualni sinodalni put u Njemačkoj, kao i hitne probleme Crkve u Njemačkoj i Austriji, seksualno zlostavljanje u crkvenim redovima i niz drugih tema o kojima možete čitati u novoj Kani.

Uz 'Obiteljski savjetnik', 'Odgoj za medije', 'Kršćane u svijetu', 'Žensku stranu medalje' i druge redovite Kanine rubrike čitatelj će u ovom korizmenom hodu zasigurno pronaći svoj put zanimljivoga štiva.

 

Da biste komentirali, prijavite se.