Monografija o Papinu pohodu Hrvatskoj

"Zajedno u Kristu. Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj, Zagreb, 4.-5. lipnja 2011.", naslov je monografije posvećene apostolskom pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, izašle u izdanju Zagrebačke nadbiskupije - Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.

papa_u_hrvatskoj_2011.jpg
Objavljeno:
 
23.01.2012 00:00

"Zajedno u Kristu. Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj, Zagreb, 4.-5. lipnja 2011.", naslov je monografije posvećene apostolskom pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, izašle u izdanju Zagrebačke nadbiskupije - Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu. 

"Ovom knjigom želimo posebno zahvaliti papi Benediktu XVI. za sve znakove i geste njegove prijateljske blizine, pastirske podrške i očinskog ohrabrenja", istaknuo je u predgovoru kardinal Bozanić, pozivajući sve čitatelje da ožive poruke koje im je Sveti Otac izgovorio te da monografija "bude zahvala svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali i pratili Svetoga Oca od zračne luke, Hrvatskog narodnog kazališta, Trga bana Josipa Jelačića, Hipodroma, Prvostolnice, na svim našim ulicama i trgovima, ili u svojim domovima".

Na 264 stranice monografije sabrani su, opisani i dokumentirani svi ključni događaji u polugodišnjem razdoblju, otkada je 15. siječnja 2011. kardinal Bozanić osnovao Odbor Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj pa do 25. lipnja 2011. godine, kada se kardinal Bozanić u zagrebačkoj crkvi sv. Marka, u homiliji na Dan državnosti opširno osvrnuo na značenje čitavog događaja pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, te istaknuo da je taj pohod "postao doživljajem mnoštva pojedinaca i doživljajem hrvatskoga narodnoga bića koje je susrelo Svetoga Oca, ali i sebe sama".

Na prvim stranicama monografije, urednik Nedjeljko Pintarić kronološki opisuje Papin boravak u Hrvatskoj, od sunčanog prijema u Zračnoj luci Zagreb do oluje i duge nad Zagrebom, na završetku pohoda.

Središnji dio monografije posvećen je pohodu Benedikta XVI. Hrvatskoj te bilježi sve službene govore, homilije i nagovore na tom 19. inozemnom, a ujedno, i prvom Papinom pohodu 2011. godine, koji je iz Hrvatske u svijet odaslao srdačnost, oduševljenost i duhovnu baštinu hrvatskih vjernika. Papinim govorima, izrečenima u Hrvatskoj, pridodan je njegov razgovor s novinarima u zrakoplovu, tijekom leta u Hrvatsku, te njegova kateheza na Općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Vatikanu 8. lipnja 2011. godine.

Objavljeni su i svi govori hrvatskih predstavnika: kardinala Bozanića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkoga nadbiskupa Marina Srakića, predsjednika Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Vijeća HBK za obitelj krčkoga biskupa Valtera Župana, člana Papinske akademije za život Nike Zuraka te predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Kako bi se na jednome mjestu skupilo što više tekstova povezanih s Papinim pohodom Hrvatskoj, u drugom dijelu monografije sabrana su pisma i poruke upućivane hrvatskoj vjerničkoj i društvenoj javnosti tijekom priprema pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj: Pismo Hrvatske biskupske konferencije, Molitva za obitelj, Pismo zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na početku korizmenog vremena…

Budući da je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj u samoj pripremi odradio najveći dio poslova, monografija donosi i mnoge upute svećenicima i vjernicima koje je potpisao predsjednik Odbora mons. Mijo Gorski koje sada odražavaju organizatorsku skrb i brigu za red i disciplinu. Objavljeni su i izvještaji o radu Odbora i pododbora te programi i imena osoba koje su sudjelovale na Hipodromu u organizaciji Odbora HBK za obiteljske sadržaje apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Među prilozima u monografiji nalazi se i "Uvod" iz službenog obrednika (misala) za liturgijska slavlja kojima je u Hrvatskoj predsjedao papa Benedikt XVI., iz kojega se iščitavaju važni naglasci i nutarnja poveznica pohoda, a objavljen je u "misalu" kojeg su priredili Ured papinskih liturgijskih slavlja u suradnji s hrvatskim liturgičarima. Opisani su i darovi koje je kardinal Bozanić u prvostolnici i Nadbiskupskom dvoru darovao Svetome Ocu – Misal zagrebačke Crkve iz 1511. godine; Lik Majke Božje od Kamenitih vrata i Unikatno nalivpero "TOZ Penkala".

Budući da je naslov monografije "Zajedno u Kristu" bio ujedno i geslo pohoda, a glavni povod dolaska bila je proslava prvoga Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, Papine riječi, prožete geslom pohoda, obuhvatile su sva područja crkvenoga i društvenoga djelovanja te ostaju trajna poruka i poticaj, posebice u vrijeme kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju, što stavlja i Crkvu i cijelu društvenu zajednicu pred nova pitanja i izazove.

Bogatstvu riječi pridružuje se više od 300 fotografija koje svjedoče ljepotu danâ provedenih sa Svetim Ocem, atmosferu susreta, emocije sudionika i snagu Papinih riječi i gesta. Fotografije je snimila skupina poznatih hrvatskih fotografa, angažiranih na poziv Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i Glasa Koncila. Ekskluzivne fotografije, koje su ovjekovječili Papini fotografi, nabavljene su iz fotografske službe vatikanskog glasila L'Osservatore Romano.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: