Na današnji dan rođen hrvatski arheolog i povjesničar Stjepan Gunjača

Žarom velikog istraživača i vođen ljubavlju za arheologiju i povijest, Stjepan Gunjača obišao je gotovo cijelo dalmatinsko zaleđe. Upravo je zbog toga među stručnjacima stekao ugled najaktivnijeg i najplodnijeg terenskog istraživača u povijesti hrvatske arheologije.

arh.JPG
Autor
Laudato NP
Fotograf
doktor-za-umjetnine.blogspot.com
Objavljeno:
 
30.10.2014 09:07

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu kapitalna je građevina hrvatske nacionalne kulture. Najveća zasluga za utemeljenje ove riznice, u kojoj su pohranjeni najvažniji materijalni izvori za proučavanje rane srednjovjekovne povijesti, pripada uglednom arheologu i povjesničaru Stjepanu Gunjači koji se rodio na današnji dan, 1909. godine, u Sinju.

Gunjača je nakon školovanja u rodnom gradu studirao povijest i zemljopis u Zagrebu. Još kao apsolvent imenovan je kustosom Muzeja Savske i Primorske banovine u Kninu, sa zadaćom da konzervira i dokumentira spomenike koji su pronađeni u kninskoj okolici.

Zanimljivo je da je Gunjača po cijenu života zbirku preselio u svoju rodnu kuću u Sinju i tako je spasio od četničkog razaranja u Drugom svjetskom ratu. U poslijeratnom razdoblju brinuo se za spomenike svih povijesnih razdoblja, a najviše je vremena i ljubavi posvetio onima iz razdoblja hrvatskih narodnih vladara. Godinama je sustavno istraživao mjesto Biskupiju, drevni posjed kninskoga biskupa gdje je pronašao i lokalitet “Pet crkava”. Žarom velikog istraživača i vođen ljubavlju za arheologiju i povijest, Stjepan Gunjača obišao je gotovo cijelo dalmatinsko zaleđe. Upravo je zbog toga među stručnjacima stekao ugled najaktivnijeg i najplodnijeg terenskog istraživača u povijesti hrvatske arheologije.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: