”Nada koja ne postiđuje” – nova knjiga o bl. Alojziju Stepincu

Knjiga duvanjsko-mostarskog biskupa Ratka Perića je predstavljena u Dubrovniku u sklopu manifestacije Dana kršćanske kulture.

knjiga-nada-koja-ne-postiduje.jpg
Autor
IKA/Laudato/T.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
09.04.2019 13:02

Predstavljanju knjige prisustvovali su dubrovački biskup Mate Uzinić, biskupijski vikar Trebinsjko-mrkanjske biskupije i župnik župe Trebinje mr. don Ivo Šutalo i doc. dr. Marinko Marić kao moderator skupa. Knjiga tematizira pismo koje je komunističko tužiteljstvo pripisalo Stepincu kako bi poslužila kao podloga za optužnicu protiv njega. Biskup Uzinić je pohvalio knjigu da daje važne odgovore znanstvenicima i svima onima kojima je stalo do istine' te da može poslužiti za duhovne vježbe za svećenike.

Podnaslov knjige je ''Duhovne vježbe svećenicima po Alojziju Stepincu'', pa je vikar Šutalo istaknuo da je to cilj knjige da duhom živimo kako je Stepinac živio, da se molimo kao što se on molio, da trpimo kao što je on trpio, da praštamo kao što je on praštao i da pomažemo kao što je on pomagao.  Posebno se osvrnuo na Stepinčev križni put koji je opisan u knjizi.

U prvoj postaji križnog puta autor naglašava da je Stepinac, kada je čuo da se prikupljaju potpisi za njegovu smrt, rekao da će rado dati život za Katoličku Crkvu. Treća i sedma postaja su Stepinčev pad u lepoglavski zatvor na 16 godina prisilnog rada. Dvanaesta postaja govori kako Stepinac prikovan na križu svoje postelje umire. Predstavljač je istaknuo da je Stepinčevo srce i cijeli njegov duh osvojio hrvatski narod diljem svijeta.

Osim same knjige raspravljalo se o odnosima grada Dubrovnika i blaženog Stepinca. Tako biskup Perić opisuje dolazak blaženika u grad Dubrovnik 1941. godine kako bi vodio Festu sv. Vlaha. Prvi razlog njegovog dolaska što ga je tadašnji umirovljeni dubrovački biskup zamolio. Drugi razlog dolaska je poziv administratora Dubrovačke biskupije i kotorskog biskupa  Pava Butorca da predvodi festu jer sam nije bio u mogućnosti pošto se istoga dana slavio sv. Tripun, zaštitinik Kotora. Treći razlog bila je Hrvatska jubilarna godina kojom se obilježavalo 1300. obljetnica prvih povijesnih veza između Hrvata i Svete Stolice. Nadbiskup Stepinac doputovao je u Dubrovnik iz Splita parobrodom ”Zagreb”. U Dubrovniku ga je dočekao tadašnji gradonačelnik dr. Josip Baljko koji mu je izrazio dobrodošlicu.

Na kraju se raspravljalo o samoj sudbini bl. Alojzija Stepinca. Biskup Perić je opisivao razdoblje između 17. svibnja 1945. i 11. rujna 1946. U tome periodu Stepinac je bio uhićen 2 puta. Uhićenja su kulminirala političkim montiranim procesom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: