Najava drugog dijela Festivala kršćanskog kazališta

Nakon uspješno završenog prvog tjedna 3. Festivala kršćanskog kazališta koji je okupio brojne sudionike (osam predstava i četiri radionice) i brojnu publiku, a izazvao i veliki medijski odjek, program nastavljamo od četvrtka 08. lipnja do nedjelje 11. lipnja.

thumbnail_Dvije-kokoske.jpg
Autor
Laudato/T.S.
Fotograf
festkk.hr
Objavljeno:
 
08.06.2017 10:42
Dok je tema prvoga dijela festivala bila sveci te što su nam značili nekada, a što danas, u drugom je dijelu krovna tema izbor između dobra i zla odnosno kako čuti Boga.
 
U četvrtak 8. lipnja će u Histrionskom domu u 19.30 biti izvedena predstava Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji prema romanu Mire Gavrana Ivan Krstitelj. Predstavu je režirao fra Ivan Penavić, a izvest će je Franjevačka mladež – FRAMA iz Posušja u Hercegovini. To je ujedno i prvo gostovanje iz druge države na festivalu, a bit će prisutan i autor romana prema kojem je predstava nastala – Miro Gavran.
 
U petak 09. lipnja, festival se seli u Dvoranu sv. Franje na Svetom Duhu gdje će se programi održavati do njegovoga samog kraja. Petak je Dan Osijeka i lutaka budući da ćemo imati prilike vidjeti dvije lutkarske predstave iz toga grada. U 19.30 počinje predstava Dvije kokoške koju izvode studenti Umjetničke akademije u Osijeku pod mentorstvom Maje Lučić Vuković i Katarine Arbanas. Slijedi predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka Legende o Kristu prema istoimenoj zbirci priča Selme Lagerlӧf.
 
U subotu 10. lipnja prije podne u 12 sati u Dvorani sv. Franje kroz razgovor predstavljamo Krešimira Tičić, začetnika kršćanskog mjuzikla u Hrvatskoj.
 
Subota navečer je Dan Dalmacije. U 19.30 počinje predstava Veronikin rubac fra Ante Marića u režiji Marijana Grbavca te u izvedbi Dramske udruge Proložac. Nakon ove hvaljene amaterske predstave, slijedi monodrama Pere Eranovića, mladog splitskog glumca, pod naslovom Priče iz Vukovara inspirirane istoimenom knjigom Siniše Glavaševića. Peri Eranoviću ovo je bila diplomska predstava, a sada je na repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu.
 
U nedjelju 11.lipnja, završni dan festivala na programu je čak šest predstava u Dvorani sv. Franje!
 
Prije podne će biti predstavljen pisac Božidar Prosenjak, no na vrlo poseban način – izvedbom triju monodrama nastalih prema njegovim knjigama za djecu, Sijač sreće i Divlji konj. Sijač sreće počinje u 10.15., a izvodi ga Dubravko Sidor, dok dvije monodrame prema Divljem konju izvode Tomislav Svetić od 11.40 te Rajko Bundalo od 13.15. Monodrame će biti izvođene u navedena vremena, a nakon prijepodnevnih Svetih Misa.
 
Završnu večer festivala u 19. 30 sati otvorit će predstava Bog u metrou prema istoimenoj knjizi Gilberta le Mouëla u režiji Nataše Roginek te izvedbi Dramske grupe OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec. Što se događa kada se Bog pojavi na takvom mjestu? Hoće li ga itko vidjeti i čuti? Večer se nastavlja predstavom Odvažna žena Marija de Mattias u režiji Nataše Roginek i s. Marije Bilanović, a izvodi ju Dramska grupa PŠ Salinovec iz Ivanca. Prikazuje se životni i duhovni put te svetice koja je utemeljila red Klanjateljica Krvi Kristove. Festival zatvara predstava Druga šansa Željka Kavalija u režiji Ružice Kavali, a u izvedbi Apostola ljubavi iz župe sv. Josip Radnik u Slavonskom Brodu.

Doista prikladna predstava za završetak festivala jer govori o posljednjim stvarima i sudu duši, a postavlja i pitanje je li potrebno umrijeti da bi se shvatilo što je to grijeh, a što milosrđe.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: