Najveća umjetnička dostignuća 65. Igara nagrađena Orlandom

Hrvatska radiotelevizija proglasila je pobjednike i dodijelila ovogodišnje Nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu festivalskog programa Nevi Rošić i Hrvatskom baroknom ansamblu, sinoć, 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha, nakon završetka koncerta koji je obilježio zatvaranje 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

orlando_dubrovnik_Grgo_JelavicPIXSELL-jpg-655x300_q85_crop_upscale.jpg
Autor
www.dubrovnik-festival.hr
Fotograf
www.hrt.hr
Objavljeno:
 
26.08.2014 18:12

Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za dramski program u sastavu: Željka Turčinović - predsjednica, Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš – članovi, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 65. Dubrovačkih ljetnih igara Nevi Rošić, za ulogu Giuliettine dadilje, u postavi Shakespearovog Romea i Giuliette, premijerno prikazanoj 25. srpnja 2014., u ljetnikovcu Skočibuha, u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Njezina gluma bila je spoj životne punoće, psihološke uvjerljivosti i komičkih akcenata koji su u podjednakoj mjeri proizlazili iz neposrednih verbalnih reakcija na situacije kojima je svjedočila te iz teatralnog, no pomno kontroliranog neverbalnog iskaza - stoji među ostalim u odluci žirija.

Nagradu Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom programu 65. Igara dobio je Hrvatski barokni ansambl iz Zagreba, sastav koji glazbena kritika i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije, naš najznačajniji ansambl specijaliziran za povijesno vjerno tumačenje glazbe baroka na izvornim glazbalima. U ovogodišnjem nastupu na Dubrovačkim ljetnim igrama, pod naslovom „Ljubav nježna, ljubav okrutna“, svojom su majstorskom uigranošću, preciznošću i dubokim razumijevanjem bitnih stilskih odrednica odabranih djela francuskih skladatelja iz 17. i 18. stoljeća zablistali svi članovi – obrazložio je svoju odluku žiri u sastavu Dubravko Detoni (predsjednik), Sanja Dražić i Miljenko Jelača (članovi).

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: