Nakon pet godina obnove otvara se Muzej Picassa u Parizu

Muzej Picassa u Parizu danas ponovno otvara svoja vrata, nakon pet godina obnove u koju je uloženo više od 50 milijuna eura. Svečanom otvorenju nazočit će i francuski predsjednik Francois Hollande.

muzej.jpg
Autor
HRT
Fotograf
HRT
Objavljeno:
 
25.10.2014 08:27

Nacionalni se muzej Picassa u Parizu od 1985. nalazi u zgradi nekadašnjeg Hotela Sale iz 17. stoljeća, na broju 5 ulice Rue de Thorigny u mondenoj i kulturološki osvještenoj četvti Marais pariškog trećeg arondismana. Muzej je dom najveće zbirke umjetnikovih djela ukupno ih čuva pet tisuća, uključujući po tristotinjak slika i skulptura, te brojne crteže, fotografije i dokumente a formiran je iz Picassove privatne zbirke, nadograđene donacijama njegovih nasljednika.

U sklopu obnove, koja je umjesto planirane dvije trajala pet godina, preseljenjem administracije u susjednu zgradu i obnovom podruma i tavana u galerijski prostor, omogućeno je proširenje izložbenog prostora s 1.600 na 3.800 četvornih metara, gdje je sada moguće istodobno izložiti četiristotinjak umjetnikovih djela.

Podrum je obnovljen kao posveta Picassovu radnom prostoru, a kao jedan od velikih uspjeha renoviranog muzeja ističe se njegov tavan, gdje se nalazi Picassova osobna zbirka radova umjetnika kao što su Paul Cezanne, Kees van Dongen, Edgar Degas, Georges Braque, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Juan Miro, Auguste Renoir i drugi.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: