Nesveti sveti i druge priče

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak,19. listopada predstavljena je knjiga Tihona Ševkunova „Nesveti sveti i druge priče".
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 19. listopada 2017. u 12:16

Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Knjiga poznatoga ruskog monaha o. Tihona Ševkunova prevedena je na više od deset svjetskih jezika te je u manje od godinu dana rasprodana u više od milijun primjeraka, postavši najprodavanija knjiga u Rusiji nakon Biblije.

Uz svježinu i neposrednost svojstvene živopisnomu filmu, Tihon Ševkunov pripovijeda o tome kako se pri kraju studija režije, u vrijeme komunizma, nakon mučnih iskustava sa spiritizmom, približio pravoslavlju, obratio se i krstio te osjetivši monaški poziv ušao u jedini aktivni ruski pravoslavni samostan koji je ostao otvoren u komunizmu. U nizu istinitih priča i anegdota, izvanredno živim i zanimljivim stilom, autor čitatelja uvodi u svijet posljednjih ruskih staraca, duhovnih učitelja koji su našli utočište u tomu samostanu, a koji je on sam imao prilike upoznati i ostati zadivljen njime te ga ovdje opisuje kao vjerodostojan svjedok. Mudri starci, sveci, svjedoci vjere u komunizmu, monasi herojskoga odricanja, priprosti vjernici laici, mučenici gulaga, svećenici egzorcisti, svete lude... svi ti stvarni ljudi sa svojim nesavršenostima i svetošću izranjaju u ovoj jedinstvenoj knjizi obogaćujući svojim duhovnim učenjem, pričama i životnim primjerima.

Otac Tihon (sada manastirski arhimandrit i biskup koji se u javnosti često spominje i kao osobni ispovjednik i duhovnik ruskoga predsjednika Vladimira Putina) tako knjigom „Nesveti sveti i druge priče" vodi čitatelja u potragu za duhovnim iskustvom, za skrivenim Bogom koji se obznanjuje po svakodnevnim događajima, jednostavnim, a istodobno otajstvenim, kao što su ovi i opisani u ovoj jedinstvenoj knjizi.

 

Da biste komentirali, prijavite se.