Noć muzeja u fokusu Strossmayera: 'Jedan od najvećih dobrotvora hrvatske kulture'

Ovogodišnju Noć muzeja obilježava tema ''Utemeljitelj i reformator Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena'', kojom se odaje počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine.

DSC_6947.jpg
Autor
predsjednica.hr/hrt.hr/Laudato/I.D.
Fotograf
predsjednica.hr
Objavljeno:
 
30.01.2016 11:22

Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović otvorila je ''Noć muzeja'' u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te tom prilikom kazala kako je ''Noć muzeja'' već 11 godina mjesto susreta ljudi koje profesija veže uz muzejsku djelatnost, ali i društveni događaj za najširu publiku.
 
- Veseli me što je baš biskup Josip Juraj Strossmayer u fokusu ovogodišnje Noći muzeja. Riječ je o jednom od najvećih dobrotvora hrvatske kulture - kazala je Predsjednica.
 
Napomenula je kako je Strossmayer živio i radio s uvjerenjem da su kultura, znanost i umjetnost istinski pokretači društvenog razvoja. To uvjerenje, kako je kazala Predsjednica, dijeli i ona.
 
Nadalje, predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila je ideju da se u Noći muzeja brojnim posjetiteljima približi djelo i baština istinskog velikana Strossmayera te je dodala kako se to lijepo uklapa u izvrstan niz koji je započet, ''grandioznim Meštrovićem, a potom i genijalnim Teslom''.
 
- Dopustite mi, da upravo sada i na ovome mjestu s vama podijelim jednu ideju kojoj sam posebno posvećena. Sljedeće godine 60. je godina od smrti Marije Jurić Zagorke koja je svojim djelom zadužila brojne naraštaje i njime nam približila bogatu baštinu i povijest hrvatskoga naroda – napomenula je Predsjednica.
 
Istaknula je kako te iste, 2017. godine je i 140 godina od rođenja velike Slave Raškaj, koja je, kako je kazala Predsjednica, unatoč brojnim preprekama, isto kao i Marija Jurić Zagorka, svojom predanošću i ustrajnošću poklonila svoje djelo nama u baštinu.
 
- Slava Raškaj je dokazala da žena u stvaranju društva i njegovoj izgradnji ima iznimnu ulogu - kazala je Predsjednica.
 
Predložila je Grabar-Kitarović da sljedeće godine tema za ''Noć muzeja'' bude posvećena tim istinskim heroinama hrvatske povijesti i umjetnosti. Predsjednica je zatim posjetila Modernu galeriju, gdje je obišla Taktilnu galeriju i razgledavala izložbu namijenjenu slijepim i slabovidnom osobama.
 
Sliku Ede Murtića Highway mogu vidjeti i slijepe osobe. Naime, radi se o jedinstvenoj metodologiji koju je osmislila povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić.
 
- Didaktičko pomagalo DiTActa  sastoji se od pet taktilnih dijagrama otisnutih u staklu koje prati detaljan opis slike prenesen promatraču putem audio vodiča, riječ o jedinstvenoj metodi prikazivanja slikarskih djela osobama oštećena vida koja je prepoznata u Hrvatskoj i inozemstvu kao hrvatski proizvod – istaknula je Nataša Jovičić.
 
Na izložbi se uz Natašu Jovičić obratila i gospođa Marita Paštrović, slijepa osoba koja je svoj doživljaj izložene slike opisala Predsjednici kao izuzetno osjetilno iskustvo.
 
- Kao hrvatska predsjednica ponosna sam što je u Hrvatskoj razvijen inovativan i kreativan projekt koji omogućuje i osobama oštećena vida predstaviti svijet umjetnosti - naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: