Nove Caravaggiove slike

Talijanski povjesničari umjetnosti tvrde da su otkrili stotinjak prethodno nepoznatih skica i slika slavnog talijanskog slikara Caravaggia, začetnika baroknog slikarstva.

caravaggio-m.jpg
Objavljeno:
 
06.07.2012 00:00

Talijanski povjesničari umjetnosti tvrde da su otkrili stotinjak prethodno nepoznatih skica i slika slavnog talijanskog slikara Caravaggia, začetnika baroknog slikarstva čija su platna postavila nove standarde za zapadnu umjetnost.

Dosad se znalo za samo devedesetak slika Caravaggia, koji je umro 1610. u tridesetim godinama nakon turbulentnog života.

Povjesničari umjetnosti Maurizio Bernardelli Curuz i Adriana Conconi Fedrigolli objavit će dvije e-knjige na Amazonu u kojima će iznijeti detalje svog istraživanja. Oni tvrde da su pronašli stotinjak djela - uglavnom je riječ o skicama, ali ima i slika - koja su atribuirali ranom Caravaggiu.

Većina djela pronađena je u arhivu Caravaggiova učitelja, talijanskog manirističkog slikara Simonea Peterzana, u dvorcu Sforzesco u Milanu. Prema procjenama povjesničara umjetnosti, ukupna vrijednost pronađenih radova iznosi oko 700 milijuna eura, a njihov je vlasnik grad Milano.
Caravaggio je učio kod majstora Peterzana od 1584. do 1588. godine, a dosad nije bila poznata nijedna slika iz njegove mladosti.

Drugi povjesničari umjetnosti izrazili su međutim sumnju u njihove tvrdnje te su ocijenili da su potrebna dodatna istraživanja.

Izvor: Hina

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: