O Milosrđu na esperantu

U Bogosloslovskom sjemeništu sv. Gorazda u Nitri od 16. do 23. srpnja održan je 69. Kongres Međunarodne udruge katolika esperantista.

esperanto.jpg
Autor
IKA/Laudato/N. B.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
26.07.2016 09:35
Tema ovogodišnjeg kongresa bila je usko vezana uz Godinu milosrđa, a sam je kongres uvršten u kalendar događanja Godine na svjetskom planu.

Tijekom kongresa održano je više predavanja na temu ´Sedam djela milosrđa´ (vlč. Serhij Prudko, Ukrajina), ´Salve Regina, Majka milosrđa´ (Franz-Georg Rossler, Njemačka), ´Milosrđe na djelu´ (Vitor Rigoti Dos Anjos, Brazil), ´Procijunkulski oprost´ (Norma Cescoti, Italija).

Na kongresu je predavanje o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću jednom od zaštitnika Godine milosrđa održala potpredsjednica Međunarodne udruge katolika esperantista Marija Belošević.

Likove dvojice franjevaca konventualaca sv. Maksimilijana Kolbea, zaštitnika katolika esperantista i Sluge Božjega fra Placida Cortesea u svom je predavanju usporedio Krešimir Belošević.

Održano je i predavanje o svecima vezanima uz sam grad Nitru (Pavol Petrik, Slovačka), kao i o zaštitniku Poljske Andreju Bobalu (Stanislav Smigielski, Poljska). Također je održano i predavanje o crkvama Armenije (Mirejo Grosjean, Švicarska).

Tijekom kongresa sudionici su hodočastili u Marijanku, najstarije marijansko svetište u Slovačkoj, u Trnavu koja se naziva i ´slovački Rim´ te na nitransku Kalvariju, gdje su osim pobožnosti križnoga puta razgledali Misionarski muzej.

Na kongresu je predstavljen i nedavno objavljen udžbenik za učenje esperanta na latinskom jeziku iz niza ´Esperanto lau rekta metodo´.

Kongres su pratile i dvije izložbe fotografija ´Papa Franjo: od prvoga dana pontifikata do danas´, autorice Marije Belošević, te ´Svetac milosrđa´ o boravku tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića čiji su autori Krešimir i Marija Belošević. Izložbu mogu razgledati i sudionici 101. Svjetskog esperantskog kongresa koji se u Nitri održava od 23. do 30. srpnja.

Slovačka je ove godine po prvi puta u dugoj 106 godišnjoj povijesti Međunarodne udruge katolika esperantista ugostila Kongres te udruge, kao i 101. Svjetski esperantski kongres.

Tijekom održavanja Svjetskog esperantskog kongresa nakon više godina ponovno održane svakodnevne mise na esperantu, a održana je i ekumenska molitva.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: